Dijous, 28 de març de 2024



Castellano  


Biblioteques i drets d'autor
Magdalena Vinent (Directora General de CEDRO)17/3/2016



(Foto:)
 

Una de les primeres imatges que ens sol venir al capdavant si pensem en llibres és la de la nostra biblioteca de referència.

​Escriptors i traductors estan lligats ineludiblement a aquests espais que compleixen una funció social indispensable. No en va, la Unesco recull en un manifest a favor de les biblioteques públiques les seves principals funcions i totes elles estan vinculades directament al progrés social.

D'aquesta manera, biblioteques i drets d'autor estan units per un nexe indissoluble, que no és un altre que la promoció de la cultura i la creació.

Una directiva europea de 1992 ja regulava la relació entre biblioteques i propietat intel·lectual. Reconeixia que l'esforç creatiu i artístic dels autors exigeix uns ingressos suficients que serveixin de base a nous treballs artístics i a les inversions necessàries perquè aquests vegin la llum.

En aquest punt, la norma europea establia que s'havia de compensar, almenys a l'autor, pel préstec de les seves obres en biblioteques.

Han passat més de 20 anys d'aquesta directiva, una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea condemnant al Regne d'Espanya, diverses regulacions deficitàries i nombroses queixes a Brussel·les i, encara, aquest dret dels escriptors i traductors no s'està fent efectiu al nostre país.

Es necessita un canvi legal, que centralitzi aquest pagament al Govern central i les comunitats autònomes, i que eviti que siguin els ajuntaments els que hagin d'abonar aquests drets d'autor.

No obstant això, i fins que aquest canvi regula tori arribi, sembla que s'ha avançat alguna cosa. Catalunya ja ha donat el primer pas per reconèixer socialment i econòmicament aquest dret d'autor.

Fa amb prou feines un parell de mesos les associacions representants dels municipis d'aquesta Comunitat Autònoma, afavorides pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, van arribar a un acord amb CEDRO per facilitar aquesta remuneració -gairebé simbòlica, per cert- als autors. Esperem que aquest sigui el primer dels 17 convenis que s'haurien de signar en els mesos vinents.

Es tracta d'una qüestió de compliment de legalitat per part de les administracions públiques, però aquesta legalitat, al seu torn, és la manifestació d'un principi de justícia i de respecte als autors espanyols.

Artículo publicado en la revista Qué Leer, en su número del mes de marzo.



   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2