Dimarts, 31 de gener de 2023Castellano  


El Ministeri de Cultura sufragarà per primera vegada els préstecs bibliotecaris
15nal19/10/2007

Destina 300.000 euros per satisfer la sentència de la UE a favor dels drets d'autor

Els pressupostos del Ministeri de Cultura de 2008 inclouran per primera vegada una partida de 300.000 euros destinada a compensar els autors pel préstec bibliotecari a les biblioteques públiques. Aquest pagament, segons ha confirmat el ministre César Antonio Molina, serà cofinançat per les comunitats autònomes i els ajuntaments.

El pagament pel dret de préstec bibliotecari, tal com marca la legislació, serà destinat exclusivament als autors. CEDRO, l'entitat encarregada de recaptar els diners, ha format una comissió específica, constituïda per cinc autors i un editor, amb l'objectiu de decidir el repartiment.

El Govern espanyol s'adapta a la normativa europea que obliga al pagament dels drets d'autor en concepte del préstec bibliotecari, el qual, el mateix Molina ha reconegut que Espanya "ha intentat endarrerir la seva aplicació, però ha estat impossible". El gener de 2004, la Unió Europea, mitjançant un expedient, va instar l'Estat al compliment de la normativa que regula el préstec bibliotecari, de la qual Espanya s'havia eximit l'any 1994. L'octubre de 2006, una sentència del Tribunal de Justícia Europeu va forçar al Govern espanyol a acceptar la normativa europea. Es cas d'incompliment, l'Estat hauria d'haver pagat una multa de 300.000 euros diaris, quantitat que s'hagués tret dels fons europeus que rep.

El ministeri, les comunitats autònomes i els ajuntaments, que són els qui tenen les biblioteques al seu càrrec, sufragaran el pagament, que no afectarà als usuaris. Molina ha afirmat que amb l'assumpció d'aquest pagament es "normalitza" la relació entre Espanya i la UE i s'acaba la "pugna" que existia fins ara per aquesta qüestió. El ministre va asse

nyalar que "hem de respectar tots els acords i no només els que ens afavoreixen", però no va fer cap referència al reconeixement drets d'autor, com es desprèn d'aquestes declaracions.

La Llei de la lectura, el llibre i les biblioteques, a través de la qual el Govern ha aprofitat per adaptar-se a la normativa europea del dret de préstec, estipula que el pagament d'aquest dret serà de moment de 20 cèntims per cada exemplar adquirit per una biblioteca i destinat al préstec. Una aportació molt reduïda, que permet prestar el llibre tantes vegades com es desitgi, i no com s'ha presentat a l'opinió pública de manera intencionada per alguns col·lectius: que els 20 cèntims s'havien de pagar cada vegada que es prestava el llibre i que això podria suposar la desaparició de les biblioteques. La quantitat prevista és mínima i no es pot considerar abusiva malgrat les manifestacions de determinats col·lectius que s'han posicionat contra els drets d'autor.


   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2