Diumenge, 29 de gener de 2023Castellano  


La Defensora del Poble dóna la raó als creadors
sgae12/9/2016(Foto:sc)
 
En el mes de juliol, els representants de la plataforma Seguir Creando es van reunir amb la Defensora del Poble, Soledad Becerril, per traslladar-li la difícil situació que travessen els professionals de la creació artística a causa dels límits imposats pel Ministeri de Treball i Seguretat Social, que impedeix que els creadors puguin compatibilitzar el cobrament de la seva pensió amb el desenvolupament de la seva activitat creativa.

El passat 30 d'agost l'oficina del Defensor del Poble va remetre un escrit als representants de la Plataforma, en el qual recomana a la titular en funcions del Ministeri de Treball i Seguretat Social, Fátima Báñez, que efectuï "una interpretació normativa que permeti la continuïtat de l'activitat creadora dels autors pensionistes de manera que no sofreixin menyscapte en els seus respectius nivells de renda pel fet de crear". A més, subratlla la necessitat d'elaborar "un Estatut de l'Artista i del Creador, que abordi la protecció integral i les necessitats específiques d'aquest grup social".

En l'escrit també s'afirma que existeix una incoherència entre les normes del Ministeri de Treball i Seguretat Social i les que recull la Constitució Espanyola. Aquesta contradicció s'adverteix en l'article 20.1 b), relatiu a la protecció dels drets de la producció i creació literària, artística, científica i tècnica, i en el 44.1, que atribueix als poders públics l'obligació de promoure i tutelar l'accés a la cultura. En aquest sentit, l'Alt Comissionat de les Corts Generals considera que els drets d'autor han de tenir el mateix tractament sigui el que sigui el moment en què s'hagin elaborat i publicat les obres.

La titular de la institució també assenyala en la missiva que la labor de creació constitueix un ben particular, i incideix que la incompatibilitat que sofreixen els creadors i que els impedeix cobrar la seva pensió de jubilació amb els drets d'autor generador per les seves obres, "suposa posar en perill l'aportació a l'art i a la cultura del país de persones en plena capacitat creativa".

Els integrants de la Plataforma Seguir Creango aplaudeixen aquesta resposta, feta pública pel Defensor del Poble, i confien que el legislador adopti al més aviat possible les mesures oportunes que solucionin aquesta greu i injusta situació.
   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2