Dijous, 2 de febrer de 2023Castellano  


El Tribunal Suprem anul.la la regulació del ''cànon digital''
cedro14/11/2016


El passat dia 11 el Tribunal Suprem va declarar nul el Reial decret 1657/2012, que regula el procediment de pagament de la compensació equitativa per còpia privada («cànon digital») amb càrrec als Pressupostos Generals de l'Estat.

Aquesta decisió ve a desmantellar el model aprovat pel Govern al desembre del 2011, que va suposar una dràstica reducció de la recaptació i de la funció social que CEDRO duu a terme en nom dels autors i editors del sector del llibre. Magdalena Vinent, directora general de CEDRO, ha explicat que «la nostra Entitat va passar de recaptar gairebé 20 milions d'euros a l'any per aquest concepte a amb prou feines un».

L'Alt Tribunal considera que aquesta norma que regula el procediment de pagament de la compensació equitativa per còpia privada amb càrrec als Pressupostos generals de l'Estat (PGE) no és compatible amb la Directiva 2001/29/CE, tal com va establir la justícia europea el passat 9 de juny.

El pronunciament del Tribunal Suprem (TS) correspon a la sol·licitud d'impugnació presentada per tres entitats de gestió, EGEDA, DAMA i VEGAP. La resta de societats, inclosa CEDRO, van presentar recursos sobre aquest tema que estan encara pendents de ser resolts.

Totes les demandes presentades per les entitats de gestió es van basar en la inadequació d'aquest Reial decret al dret comunitari. Les raons que es van adduir van ser dues:

- El pagament no requeia en l'usuari de la còpia privada sinó en tots els ciutadans.

- Establia una quantia en els PGE per compensar als titulars de drets sense tenir en compte el perjudici efectivament causat als titulars de drets.

Amb base en aquests arguments, el TS va plantejar una qüestió prejudicial davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que va ser resulta mitjançant la sentència del passat mes de juny.

Oïda al TJUE, ara el TS considera que aquesta regulació «manca de fonament legal efectiu i, en conseqüència, és nul».

Magdalena Vinent ha mostrat la seva satisfacció perquè aquesta sentència «avala el nostre rebuig al sistema instaurat fa ara cinc anys, que ha impedit que els escriptors, traductors i editors siguin justament remunerats per les còpies privades de les seves obres».   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2