Dissabte, 4 de febrer de 2023Castellano  


Ma Àngels Cabré, 33è Premi d'Assiag Josep Vallverdú
Pau Echauz - La Vanguardia17/11/2016(Foto:)
 

L’escriptora i pe­riodista Maria Àngels Cabré, col·laboradora de La Vanguardia, va guanyar el passat dia 18 de novembre el 33è premi d’Assaig Josep Vallverdú amb un estudi sobre Maria Aurèlia Capmany i Montserrat Roig. El premi de poesia Màrius Torres va ser adjudicat al poeta Albert García Elena, amb un poemari dedicat al poeta Carles Hac Mor, sota el títol Silur d’amagatotis. El premi el van recollir ahir  la nit del mateix dia en el transcurs d’una vetllada literària a l’ Auditori Municipal de Lleida, en la qual es va presentar un muntatge teatral dedicat a Montserrat Roig en el 25è aniversari de la seva mort.

Segons el portaveu del jurat, Josep Maria Sala-Valldaura, el llibre de Cabré, que en principi portarà el títol de Miralls creuats: Roig / Capmany, “és un recorregut per la vida i l’obra de les dues escriptores que, a més, ens submergeix en l’ambient cultural dels setanta i els vuitanta, fet que fa més suggeridora i agradable la lectura”. L’autora va escriure el llibre aquest estiu després de ­coordinar un cicle de conferèn­cies sobre Montserrat Roig.

“Són dues dones escriptores molt diferents però amb moltes concomitàncies: la literatura, el feminisme, Barcelona, el catalanisme, el teatre i, sobretot, són dos esperits lliures”. Per Cabré, “si avui Montserrat Roig fos viva, hauria complert 70 anys i ocuparia el lloc de Capmany, la seva autoritat moral i intel·lectual”. L’assaig
és una reflexió “com a lectora de les dues escriptores, un exercici de creuar idees, pensaments, per fer notar que eren dues dones captivadores”.

Cabré és actualment directora de l’ Observatori Cultural de Gènere, dedicat a impulsar les creacions culturals fetes per dones. És autora de la novel·la El silencio, de diversos assajos sobre la literatura feminista i d’una biografia de Gabriel Ferrater.

El portaveu del jurat del premi Màrius Torres, el poeta Eduard Sanahuja, va elogiar el poemari premiat, Silur d’amagatotis, i el va definir “com una obra brillant que beu de la influència de Carles Hac Mor, un llibre provocador que no deixarà indiferent a ningú”. Segons Sanahuja, l’obra d’Albert García Elena “es mou pel terreny de l’experimentació en què es va desenvolupant un enigma, el tema central del llibre amb versos brillants, tant en vers lliure com en prosa”.

García Elena, filòleg al servei de la Institució de les Lletres Catalanes, ha publicat quatre llibres de narrativa, a més de relats breus i poemes, tot i que la seva especialitat és el format breu, l’aforística i la ludolingüística. “He volgut escriure un llibre per homenatjar Hac Mor i la meva intenció era que fos fresc, lliure i antimètric”.

El 33è premi d’Assaig Josep Vallverdú està dotat amb 9.000 euros, i el 21è de Poesia Màrius Torres, amb 6.000 euros a càrrec de les dues institucions convocants, l’Ajuntament de Lleida i la Diputació de Lleida, a través de la fundació pública Institut d’Estudis Ilerdencs.   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2