Dilluns, 6 de febrer de 2023Castellano  


L'escriptor barceloní Eduardo Mendoza va rebre el dia 20 d'abril el premi Cervantes 2016
acec20/4/2017(Foto:David Airob)
 
L'escriptor barceloní Eduardo Mendoza va rebre, el dia 20 d'abril,  de mans de Don Felipe el premi Cervantes 2016, un guardó que li va ser atorgat per la seva llengua literària «plena de subtileses i ironia», en la millor tradició cervantina, i que ha estat aplaudida per la crítica i el gran públic. 

Mendoza va ser guardonat amb el Cervantes, considerat el Nobel de les lletres en espanyol, per inaugurar en 1975 una «nova etapa en la narrativa espanyola» retornant al lector «el gaudi pel relat», segons va destacar el jurat d'aquest «novel·lista pur». Va ser aquest any quan Mendoza va iniciar la seva carrera literària amb La verdad sobre el caso Savolta, que va rebre el premi de la Crítica. Des de llavors suma en la seva biografia quinze novel·les, dos llibres de relats, dues obres de teatre i quatre assajos.

Eduardo Mendoza, nascut a Barcelona l'11 de gener de 1943, és als seus 74 anys tot un clàssic de la narrativa espanyola, un clàssic modern amb gran èxit entre el públic i la crítica. Després de la seva llicenciatura en Dret per la Universitat de la seva ciutat, va residir un any a Londres i, a la seva tornada, es va presentar a una convocatòria de l'ONU per a places de traductor, que va superar i d'aquesta manera es va traslladar a Nova York, on va viure entre 1973 i 1982.

A La verdad sobre el caso Savolta, li van seguir «El misterio de la cripta embrujada» (1979) i  El laberinto de las aceitunas (1982) o La ciudad de los prodigios (1986). Entre les seves últimes obres es troben El enredo de la bolsa o la vida (2012) i El secreto de la modelo extraviada (2015).

A més del Cervantes, Mendoza ha rebut altres nombrosos guardons al llarg de la seva carrera com el de la Crítica, el premi al Millor Llibre Estranger de França, el Ciutat de Barcelona, el Llibre de l'Any dels llibreters de Madrid, el de Novel·la de la Fundació José Manuel Lara, el Terenci Moix, el Planeta (2010) i el de la Generalitat de Catalunya (2013).

El premi Cervantes, dotat amb 125.000 euros, és atorgat pel Ministeri d'Educació, Cultura i Esports i és el màxim reconeixement a la labor creadora d'escriptors espanyols i hispanoamericans l'obra dels quals hagi contribuït a enriquir de forma notable el patrimoni literari en llengua espanyola.

El premi sol respectar la tradició no escrita que reparteix alternativament el guardó entre Llatinoamèrica i Espanya, ja que el del 2015 ho va rebre l'escriptor mexicà Fernando del Paso i l'anterior l'espanyol Juan Goytisolo. Nicanor Parra, Octavio Paz, Carlos Fuentes, Jorge Luis Borges, Mario Vargas Llosa, Guillermo Cabrera Infante Miguel Delibes, Camilo José Cela, María Zambrano, Juan Marsé o Ana María Matute són alguns dels autors que han obtingut aquest reconeixement.


   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2