Dissabte, 2 de desembre de 2023Castellano  


En record de Manuel de Seabra
acec2/9/2017(Foto:)
 


Dia 18 de setembre a les 19,00 hores
En record de Manuel de Seabra
Amb: Víctor Martínez-Gil, Oriol Pi de Cabanyes i Carles-Jordi Guardiola
Sala d'Actes Oriol Bohigas
2a. planta de l'Ateneu Barcelonès
c/. Canuda, 6 de Barcelona

El proppassat 23 de maig va morir Manuel de Seabra. Traductor, mitjancer entre les més diverses llengües i cultures, activista de moltes i justes causes, i,
fonamentalment, escriptor que ens ha llegat una obra i un testimoni singulars. Una taula rodona formada per amics i estudiosos de la seva obra posarà en valor l’aportació de Seabra a la nostra cultura. Víctor Martínez-Gil, professor de Literatura Catalana Contemporània (UAB); Oriol Pi de Cabanyes, escriptor, i Carles-Jordi Guardiola, escriptor i editor.

Nascut a Lisboa el 1932 i arrelat a Barcelona des de 1954 –encara que amb estades intermitents a Portugal-, escrigué la seva obra en portuguès, català i esperanto i es va especialitzar en la traducció al portuguès d'obres significatives de la literatura catalana, donant a conèixer al seu país noms com els de Pere Calders, Fèlix Pucurull, Salvador Espriu i Víctor Mora, entre d'altres. També va publicar antologies de contistes catalans (Os melhores contos catalâes, 1950) i de poetes catalans, com la Antologia da novissima poesia catalâ, 1974, en la qual figura la primera traducció a una llengua estrangera de la poesia d'un joveníssim Miquel de Palol, actual president de l'ACEC. També va ser un respectadíssim traductor d'obres de l'anglès, el castellà, el francès, l'esperanto, el portuguès i el rus. Amb la seva esposa, la pintora i escriptora indi-portuguesa Vimala Devi, va publicar, entre altres obres, el Diccionari portuguès-català (1985) i català-portuguès (1989). Aquesta infatigable tasca de difusió de la llengua i la literatura catalanes li va merèixer el 2001 ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi.


A l'ACEC el recordarem sempre perquè va aportar a l'associació la immensa riquesa de la seva experiència vital, transcorreguda, en haver d'abandonar Portugal a causa del seu compromís polític contra el règim de Salazar, a Suècia, a França, a Londres –on va treballar a la BBC-, experiència riquíssima, nodrida de les vivències de les seves moltes pàtries. Li agrairem sempre el fet que durant el seu mandat i gràcies al seu impuls va prendre cos la creació i la institucionalització de l'Arxiu Audiovisual de Poetes, potser l'actiu més important amb què compta la nostra entitat. I no podrem oblidar mai la seva figura senyorial, afable i discreta, de maneres fines i exquisida cortesia.


   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2