Dijous, 2 de febrer de 2023Castellano  


Tercera edició de ''Trencadis'', Museu Etnològic de Cultures del Món
acec6/3/2018(Foto:)
 

Antropologia i literatura. Etnologia i viatges. Aquest 7 de març el Museu Etnològic de Cultures del Món arrenca la tercera edició del cicle ‘Trencadís’. Un cicle de xerrades on autors, autores i editors parlaran sobre les seves obres des de la perspectiva de l’etnologia i el viatge. El ‘Trencadís’ d’enguany ens convida a fer viatges misteriosos, passejades en taxi per Barcelona, per la Grècia actual, la Polinèsia o l’Europa de després de la II Guerra Mundial.

Cada dos dijous escriptors com Flavia Company, Carlos Zanón, Xavier Moret i Marc Pastor, i l’editora Iolanda Batallé, parlaran de les seves obres, acompanyats pel periodista i guionista Toni Tortajada.

 

El programa del Trencadís 2018 començarà el 7 de març amb Flavia Company. En una entrevista per a Núvol, Company ens parlava sobre la seva última novel·la, Haru, una obra oriental, i deia que “la meditació et porta a llocs insospitats”, per explicar com va arribar a aquesta impregnació de la cultura japonesa. En aquesta sessió no portarà als lectors al Japó, sinó a L’illa de l’última veritat (Editorial Proa). En aquesta novel·la, el doctor Prendel desvelarà finalment el lloc on va ser durant els cinc anys en què va desaparèixer després de naufragar enmig de l’oceà Atlàntic.

 

Carlos Zanón amb el seu Taxi (Editorial Salamandra) serà el següent a la xerrada del dia 15 de març. Kiko Amat, en un article publicat a la revista Barcelona Metròpolis descrivia aquesta obra com “un animal poc comú: la bona novel·la excessiva. Ha esdevingut estrident, incontinent, desmesurat. Fins i tot lasciu”. Taxi presenta a Sandino, un ésser malenconiós i infidel que condueix un taxi pels carrers de Barcelona. Un retrat de la ciutat i dels personatges que l’habiten.

 

La sessió del 22 de març estarà protagonitzada pel Xavier Moret, escriptor i reporter especialitzat en viatges d’El Periódico, amb un munt d’experiències a les seves espatlles. El seu llibre Grècia, viatge de tardor (Brau Edicions) és un viatge literari i un recull de les vivències personals al país hel·lènic. Més enllà de la crisi econòmica, és un relat d’història, mitologia, cultura i saviesa. Alhora és una crònica, amb un estil ràpid, d’un viatge a través d’una llarga llista de totes les ‘Grècies’ que ha conegut l’autor; les realitats d’Atenes, Tebes, Micenes, Delfos, Mikonos, Olímpia, i moltes més, que es descobriran a la xerrada. L’obra de Moret mostra un país del qual hem heretat les claus de la nostra manera d’entendre el món.

 

L’editora de Rata_Editorial Iolanda Batallé, en la xerrada del 5 d’abril, parlarà sobre Paradisos oceànics, la novel·la que va convertir Aurora Bertrana en una escriptora d’èxit. El llibre descriu el món exòtic de les colònies franceses d’ultramar a la Polinèsia, també els costums dels habitants: des de matrimonis forçats a la maternitat sense contractes. La Laura G. Ortensi, a Núvol, explicava que a Paradisos oceànics “tot evoca una olor o una textura”. A més, Ortensi aclaria que contra la idea que tothom tenia, el pare de l’Aurora Bertrana, l’escriptor Prudenci Bertrana, mai la va aconsellar ni tampoc va revisar-li el que havia escrit.

 

El cicle Trencadís acabarà el 19 d’abril amb Marc Pastor i la seva obra, Montecristo (Editorial Proa), una novel·la que narra l’aventura dels republicans espanyols que van fugir del camp de concentració de Mauthausen. Mitjançant paral·lelismes amb El comte de Montecristo d’Alexandre Dumas, el llibre explica una història d’aventures i espies secrets.

    
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2