Diumenge, 29 de gener de 2023Castellano  


Nova regulació per a la gestió de drets
cedro24/4/2018(Foto:)
 

El Consell de Ministres va aprovar, el passat 13 d'abril, el Reial decret-llei 2/2018, que transposa dues directives europees a l'ordenament espanyol.

Aquest Reial decret-llei introdueix la Directiva 2017/26/UE sobre gestió col·lectiva de drets d'autor i drets afins i de concessió de llicències multi territorials de drets sobre obres musicals per a la seva utilització en línia al mercat interior. La seva transposició comporta la modificació del text refós de la Llei de Propietat Intel·lectual.

Amb aquesta Directiva, la Unió requereix una major transparència en l'activitat de les entitats que gestionen els drets de propietat intel·lectual a Espanya. A més, Europa obre la possibilitat que operadors independents també puguin administrar determinats drets.

D'altra banda, es trasllada la Directiva 2017/1564, sobre certs usos permesos de determinades obres i altres prestacions protegides per drets d'autor i drets afins a favor de persones cegues, amb discapacitat visual o amb altres dificultats per accedir a textos impresos. D'aquesta forma, es compleix també amb el Tractat de Marràqueix, subscrit per la Unió Europea l'abril de 2014.

El Suprem declara nul·la l'ordre de metodologia de tarifes

D'altra banda, en una sentència del 22 de març de 2018, el Tribunal Suprem ha declarat nul·la l'Ordre ECD/2574/2015, de 2 de desembre, que regulava la metodologia que han de seguir les entitats de gestió per establir les tarifes generals per al càlcul de la remuneració per l'ús de les obres que constitueixen el seu repertori.

El motiu d'aquesta nul·litat respon a qüestions tècniques. I és que, per tramitar aquesta ordre havien de presentar-se diversos informes de l'impacte d'aquestes tarifes en diversos sectors. En l'expedient faltava la memòria d'impacte d'aquesta normativa en la família prevista en la Llei 40/2003. El Ministeri d'Educació, Cultura i Esport ja ha iniciat el procediment per promulgar una nova ordre.   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2