Dissabte, 15 de maig de 2021Castellano  


Barcelona, Toledo: ciutats de traducció
9/10/2009Antonio Tello i Mario Satz (Foto:Joan Roca)
 
La importància de Barcelona i Toledo com a centres d’intercanvi cultural i, per tant, com a ciutats traductores va ser l’eix de la ponència que va oferir Mario Satz, el passat 7 d’octubre, en la segona sessió del cicle “Traduir a la tardor”, que se celebra al Palau de la Virreina.

La segona jornada d’aquesta iniciativa, que es va inaugurar el 30 de setembre amb una taula rodona sobre l’ofici de traducció, va comptar amb Mario Satz com a ponent. Sota el títol “Barcelona, Toledo: ciudades de traducción”, Satz va explicar com al segle XI Toledo es converteix en un centre cultural modèlic, on hi conviuen cristians, musulmans i jueus, i on la traducció hi té un paper molt important. De la mateixa manera, segles més tard, Barcelona també esdevé una ciutat cultural important. De fet “Barcelona és un centre editorial des de fa molt de temps i, alhora, de traducció”. Amb el repàs històric damunt la taula, Lluís Maria Todó, coordinador del cicle, es planteja: “Segur que molts lectors no s’han mai parat a pensar que si Barcelona és la capital mundial de l’edició en castellà, això vol dir que també és la capital mundial de la traducció al castellà (i al català, és clar), encara que no ho sembli, encara que els traductors visquin a l’ombra i quasi invisibles”.

L’objectiu d’aquestes jornades –que tindran continuïtat el propers dies 14 i 21 d’octubre, al Palau de la Virreina– és “fer fer visible el traductor, un dels elements imprescindibles en la llarga transmissió de la cultura i que molt sovint el lector, l’editor i el crític tendeixen a oblidar”, reivindica Todó. En aquest sentit, el cicle “Traduir la tardor” s’emmarcat en el programa d’activitats “Barcelona, ciutat de la traducció, una iniciativa de l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya i l’Institut de Cultura de Barcelona per tal que “la societat barcelonina escolti els traductors, sàpiga com treballen, què fan, quina formació necessiten, quins criteris guien la seva feina”, puntualitza el coordinador de les jornades.Galería fotogràfica
   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2