Divendres, 27 de gener de 2023Castellano  


Anna Caballé i Israel Rolón guanyen el premi Gaziel de Biografies
11/1/2010Anna Caballé (Foto:Carme Esteve)
 
L’obra Una mujer en fuga. Biografía de Carmen Laforet, escrita per Anna Caballé –secretària general de l’ACEC– i Israel Rolón, ha guanyat el premi Gaziel de Biografies i Memòries 2009, dotat amb 20.000 euros, que atorga la Fundación Conde de Barcelona i l’editorial RBA.

La investigació de Caballé i Rolón, que sortirà publicada a l’abril, aprofundeix en la vida de Carmen Laforet (Barcelona, 1923 – Majadahonda, 2004),  sobretot en el seu silenci editorial i personal des de que va guanyar el premi Nadal de novel·la amb Nada, quan només tenia 23 anys. Aquesta obra li va significar una ruptura familiar, ja que molta gent del seu entorn es va veure retratada a la novel·la i es va enfadar amb ella, tot i que Laforet va negar contínuament aquest evident component autobiogràfic. La seva condició de dona en aquella època, doncs, va influenciar molt en la producció de l’escriptora. Caballé afirma que, tot i que va escriure quatre novel·les més, “Laforet només va ser lliure escrivint Nada”.

Es tracta de la primera biografia completa sobre aquesta escriptora, basada a més en 600 cartes, entre elles, la correspondència que Laforet va mantenir amb els editors Josep Vergés (Destino) i José Manuel Lara (Planeta) i que demostra que l’autora no va estar explotada pels seus editors. L’obra, que mostra una Laforet forta abans del seu deteriorament psíquic, també narra la seva vida familiar, amb els problemes que va tenir per a compatibilitzar la seva condició de dona casada –amb Manuel Cerezales– i amb fills amb la seva professió.

Caballé explica que "reconstruir la trajectòria vital i professional de Carmen Laforet no ha esta gens fàcil perquè aquesta escriptora va fer del misteri i del secret una forma de viure". En aquest sentit, per als autors de l'obra "ha estat tot un repte fer aquest llibre" i Caballé se sent satisfeta d'haver rebut aquest premi, "que és un reconeixement després d'un treball que no depèn del tot de tu, ja que si no tens una bona informació no pots fer una bona biografia".

Una mujer en fuga. Biografía de Carmen Laforet va aconseguir la unanimitat del jurat del guardó, format pels historiadors Borja de Riquer i Josep Maria Muñoz, l’editor Joaquim Palau i els periodistes Màrius Carol i Sergio Vila-Sanjuán.

La  informació a la premsa:

La Vanguardia (9-1-2010)

Europa Press (9-1-2010)

ADN (9-1-2010)

El Punt (9-1-2010)

Diari de Girona (9-1-2010)

Qué (9-1-2010)


   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2