Dilluns, 6 de febrer de 2023Castellano  


La desaparició de Paco Candel deixa un buit a les lletres catalanes
15nal23/11/2007

L'escriptor i periodista era considerat la veu dels immigrants i els més necessitats

L'escriptor i periodista Francesc Candel, membre de l'Associació Col·legial d'Escriptors de Catalunya, ha mort la matinada d'aquest divendres als 82 anys, a la clínica l'Aliança de Barcelona, on ha estat ingressat la darrera etapa de la seva vida, afectat per una greu malaltia respiratòria. La seva capella ardent s'instal·larà al Palau de la Generalitat durant tot el dia i l'enterrament es farà demà dissabte, a les dotze del migdia, a l'església de Nostra Senyora del Port a la Zona Franca. Candel era considerat, sobretot, la veu dels més necessitats i dels immigrants en les dècades dels 40 i 50, ja que la seva obra va girar entorn al fenòmen de la immigració durant l'època franquista.

Francesc Candel (València, 1925) és autor de més de quaranta llibres i una llarga llista d'articles periodístics. La seva obra "Els altres catalans" (1964) es va convertir en un element de referència per analitzar objectivament el fenomen de la immigració a Catalunya. L'any 2000 Candel va publicar, juntament amb l'historiador Josep Maria Cuenca, el llibre "Els altres catalans del segle XXI", que tracta els actuals moviments d'immigració a Catalunya.

Paco Candel ha estat, al llarg de la seva vida, estretament vinculat al barri de la Zona Franca, la realitat del qual ha transmés en nombroses ocasions mitjançant la seva obra literària i periodística. Entre la seva producció com a novel·lista i assagista figuren obres com "Hay una juventud que aguarda" (1956), "Donde la ciudad cambia su nombre" (1957), "Han matado un hombre, han roto el paisaje" (1959), "Parlem-ne" (1967), "Encara més sobre els altres catalans (1973)", "Un charnego en el senado" (1979), "Candel contra Candel" (1981), "Els altres catalans vint anys després" (1985), "La nova pobresa" (1988) i "El sant de la mare Margarida" (2000), entre d'altres. El periodista Genís Sinca estava preparant les seves memòries, que es publicaran a començament de l'any vinent.

L'Associació Col·legial d'Escriptors de Catalunya va homenatjar Paco Candel en un acte celebrat al Col·legi de Periodistes de Catalunya el 20 de juny de 2001 per la seva trajectòria i la seva vàlua humana i literària. En l'acte hi vn intervenir, a més del mateix Candel, els periodistes i escriptors Josep Maria Huertas i David Castillo, la lingüista Maria Lluïsa Pazos, l'especialista en cultura popular Rai Ferrer i l'autor de pròlegs d'obres de Candel, Paco Rodón. Les intervencions d'aquest homenatge van quedar registrades en el número 15 de la col·lecció "Cuadernos de estudio y cultura".

Entrevista a Francesc Candel, publicada al diari Avui el 18 de gener de 2001   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2