Diumenge, 5 de febrer de 2023Castellano  


L’Edat Mitjana centrarà les Jornades sobre l’Excel·lència Literària
9/2/2010Ramon Llull (Foto:UAB)
 
L’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya, amb la col·laboració de la Fundació Lluís Carulla, organitza els propers 8, 9 i 10 de març la segona edició de les Jornades sobre l’Excel·lència Literària. El certamen combinarà ponències i recitals i comptarà amb la participació d’experts en literatura medieval. “La intenció és lligar la idea de l’excel·lència amb la tradició; i la tradició, en la literatura catalana i castellana l’hem d’anar a buscar a l’Edat Mitjana”, explica Miquel de Palol, vicepresident de l’ACEC.

El programa de les Jornades està dividit en tres eixos. El primer, centrat en l’escriptura, inclourà les ponències “Lírica dels trobadors”, a càrrec d’Anton Rossell; “La modernitat com a invenció de la novel·la”, de Carlos Alvar, i “Dante i l’eclosió de les llengües romàniques com a vehicles de pensament i creació artística”, de Raffaele Pinto. El segon dia el tema vertebrador serà el pensament, amb les intervencions “L’originalitat de Ramon Llull. De la màgia a la ciència a través de la poesia”, ponència d’Amador Vega; “Cims de transcendència”, a càrrec de Josep María Benítez, i “Traducció, adaptacions i actualitat dels clàssics medievals”, de José María Micó. I el tercer, es parlarà dels ideals, amb les conferències “Les místiques medievals com a fonts de l’excel·lència intel·lectual moderna”, de Victoria Cirlot; “El món d’Ausiàs March”, a càrrec de Ferran García Oliver, i “Bernat Metge, primer clàssic de la prosa especulativa catalana, d’Stefano Cingolani”. Les Jornades es clouran el dia 10 de març, amb el concert La cançó amatòria de l’Edat Mitjana al renaixement, a càrrec de Marta Rodrigo i Andreas Martin.

L’ACEC i la Fundació Lluís Carulla van signar el conveni de col·laboració per a l’organització d’aquestes Jornades el passat 29 de gener. Durant l’acte de signatura, Carles Duarte, director de la Fundació Carulla, va expressar la seva satisfacció de poder treballar amb l’ACEC, “una de les entitats més representatives del món literari, un dels eixos que sustenten el país”. Duarte també va destacat la relació de la temàtica de les Jornades, l’Edat Mitjana, amb la feina de “recuperació i reivindicació dels textos medievals”, que realitza la Fundació a través de la seva Editorial Barcino. En aquest sentit, tant Conill com Palol van ressaltar l’interès d’“anar a les arrels de la literatura, ja que nosaltres venim de l’Edat Mitjana i la nostra identitat també”. Conill també va recordar l’èxit de la primera edició d’aquest certamen i la importància  d’administrar “les forces de l’Associació en organitzar activitats de qualitat”. Les dues entitats van manifestar la voluntat de seguir col·laborant i de trobar “interessos” comuns per a treballar plegades en un futur.

Programa de L’excel·lència: l’Edat Mitjana
Dies 8, 9 i 10 de març de 2010
Aula Josep Maria de Sagarra (4rt. Pis de l’Ateneu Barcelonès)

Dia 8, a les 19 h.
L'escriptura

Antoni Rossell: Lírica dels trobadors

Carlos Alvar: La literatura, els models, els gèneres. La modernitat com a invenció de la novel·la.

Raffaele Pinto: Dante i l'eclosió de les llengües romàniques com a vehicles de pensament i creació artística.

Lectura de Curial e Güelfa, a càrrec de Jordi Boixaderas

Presentació de José María Micó

Dia 9, a les 19 h.
El pensament

Amador Vega: L'originalitat de Ramon Llull. De la màgia a la ciència a través de la poesia.

Josep M. Benítez: Cims de transcendència.

José Mª Micó: Traducció, adaptacions i actualitat dels clàssics medievals.

Lectura del Llibre de les bèsties, a càrrec de Carles Canut

Presentació de Valentí Gómez i Oliver

Dia 10 a les 19h.
Els ideals

Victoria Cirlot: Les místiques medievals com a fonts de l'excel·lència intel·lectual moderna.

Ferran García Oliver: El món d'Ausiàs March.

Stefano Cingolani: Bernat Metge, primer clàssic de la prosa especulativa catalana.

Concert La cancó amatòria de l’Edat Mitjana al renaixement, a càrrec de Marta Rodrigo i Andreas Martin

Presentació de Miquel de Palol

   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2