Dilluns, 6 de febrer de 2023Castellano  


Homenatge a Antonio Rabinad, per Montserrat Conill
5/5/2010


L’ACEC ret enguany un merescut homenatge a Antonio Rabinad (1927-2009), el gran narrador de la memòria i, sens dubte, un dels millors cronistes de la Barcelona mestissa de la postguerra.

Escriptor secret, membre de la generació anomenada Escola de Barcelona –tot i que mai se’l citi entre Juan Marsé, Jaime Gil de Biedma, Juan García Hortelano o Carlos Barral en fer referència a ella–, va néixer a Barcelona, fill d’un encarregat portuari d’orgien aragonès que va morir durant la Guerra Civil.

Entre les seves obres, d’una qualitat literària extraordinària, destaquen Los contactos furtivos, que va merèixer el 1952 el Premi Internacional de Novel·la i prohibida per la censura franquista; El niño asombrado –Premi Ciutat de Barcelona 1967–; El hombre indigno –relat de la infantesa i joventut d’un orfe de guerra als suburbis– i Memento mori, considerada per la crítica la millor novel·la de la guerra i la postguerra a la nostra ciutat.

Va ser també guionista de cinema i va escriure per al seu amic, el realitzador Vicente Aranda, els guions de Las crueles, Tiempo de silencio i Libertarias. I, a més, va ser llibreter: venia llibres de vell i de segona mà en una parada del mercat de Sant Antoni.

Gran escriptor del record, amo d’un estil realista, esquitxat d’humor sorneguer i impregnat de desencant, mai va obtenir el reconeixement que mereixia, perquè mai el va perseguir.

Vaig tenir la fortuna de conèixer-lo personalment el desembre del 2007, en un acte en què l’ACEC va nomenar Socis d’Honor a trenta escriptors veterans que, com ell, van creure des del principi en l’existència i els propòsits de la nostra associació. Li vam demanar que pronunciés el brindis i tanqués l’acte. En guardo un record entranyable.

Va merèixer i va obtenir l’elogi més preuat, el dels seus col·legues. El proper 25 de maig li retem homenatge perquè, com va demanar sòbriament el poeta i narrador Albert Tugues en tenir notícia de la seva mort, tots els qui valorem la literatura i els llibres reclamem “un record per a Antonio Rabinad, que va conèixer l’ànima dels barris i la va escriure”.

Montserrat Conill
Presidenta de l'ACEC


   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2