Dilluns, 6 de febrer de 2023Castellano  


Ambrosio Gallego guanya el VII Premi de Poesia César Simón
27/9/2010Portada del poemari (Foto:)
 
El poeta Ambrosio Gallego, soci de l’ACEC, va rebre, el passat dilluns 20 de setembre, el Premi de Poesia César Simón, pel seu llibre de poemes Con breves ojos; un títol que l’autor va preferir canviar en l’últim moment, ja que el va presentar amb el nom de La mirada. El guardó, que compleix la seva VII edició i està dotat amb 3.000 euros, està patrocinat per la Universitat de València, l’Ajuntament de Villar del Arzobispo i l’Editorial Denes, dirigida per Vicent Berenguer. Aquest premi ret homenatge a César Simón (València, 1932-1997), poeta, novel·lista, diarista, assagista i professor de Teoria de la Literatura de la Universitat de València.

El jurat del premi estava format per Vicente Gallego, José Luis Falcó, Antonio Méndez Rubio, Begoña Pozo y Jenaro Talens, y el lliurament es va dur a terme a la Sala de Juntes de la Facultat de Filologia de la Universitat de València. En aquesta edició es van presentar més de 150 poemaris des de diversos punts de la geografia espanyola, així com des d’EE.UU, Cuba, Xile, Mèxic, Argentina, Israel, Anglaterra, etc. Segons el jurat, aquesta edició ha estat tot un èxit, tant per la quantitat dels textos presentats, com per la qualitat dels mateixos.

El llibre Con breves ojos és un poemari de haikus dedicat a la memòria del pare del poeta i ambientat en la natura de Badajoz, dels paratges de la qual n’és oriünd l’autor. Durant el lliurament del premi, el poeta Vicente Gallego va presentar el llibre i va dir sobre ell: “Si el haiku, que neix com la flor del jardí zen, va tractar de cantar allò que no es veu en el que és vist, però que ens permet veure la buida matriu, la consciència pura, aquest llibre d’Ambrosio canta la plenitud dels objectes, la bellesa del món en què batega un transfons inextricable que ens omple de riquesa, que ens fa humans. El resultat és un llibre ple d’espurnes en tot allò sensorial i ple d’ànima en tot allò afectiu”. També va afegir que “netedat i precisió, lleugeresa i profunditat són les característiques d’aquesta escriptura que obre mons. El resultat és la intensitat, l’emoció, l’admiració  d’una mirada, d’uns ulls breus, humans, que miren les coses d’aquest món i no es fan preguntes innecessàries, perquè tot està banyat en la plenitud de la bellesa”. Gallego va dir que es tracta d’un “llibre molt entrenyable en paisatge, però que mai cau en el paisatgisme, doncs la natura apareix sempre trasfigurada com a expresió de la interioritat del subjecte poètic, que és pur embadaliment davant l’abast abissal de la mirada”.

Ambrosio Gallego, (Peñalsordo, Badajoz, 1963), llicenciat en Filologia Hispànica, és també autor dels poemaris Casa con humo (1986), Que no haya olvido (1997), Llueve en paz (2005) i El imperio de las luces (2005), pel que va rebre el premi de poesia Provincia de Guadalajara, 2004.     


   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2