Divendres, 7 de maig de 2021Castellano  


Mor Josep Ribera-Florit
15nal11/1/2008


Nascut a Barcelona el 13 d’octubre de 1935, va morir a Sant Cugat del Vallès, on residia, el passat 24 de desembre de 2007. Era catedràtic, ja jubilat, d’hebreu i arameu a la Universitat de Barcelona, on va exercir la docència durant quaranta anys i de la qual va ser nomenat Professor Emèrit. Havia rebut el carnet de soci número 367 de l’ACEC.

Entre les seves principals obres estan el Targum de Isaías (1998), el Targum de Jeremías (1992) i el Targum de Ezequiel (2004), primeres traduccions fetes directament de l’original arameu al castellà, amb estudis crítics i notes. Va escriure tres manuals de gramàtica de la llengua aramea, textos sobre la literatura jueva antiga i rabínica, i sobre el judaisme medieval. La seva última obra, propera a aparèixer amb caràcter pòstum, és una traducció directa de l’hebreu al català del diwan poètic de Meshulam de Piera, un poeta gironí del segle XIII.

Com a editor va ser el creador i director d’"Estudios de Filología Semítica" (col·lecció de textos escrits en llengua aramea o siríaca, de caràcter gramatical o lèxic); i de la  "Biblioteca Judaico-Catalana" (escrita només en català i dedicada al món medieval català). Va ser el centre d’atenció del tercer congrés per a l’Estudi dels Jueus en Territoris de Llengua Catalana, on va rebre un homenatge.

Estava casat amb la també escriptora Esther Bartolomé-Pons, que va ser la seva col·laboradora en diverses ocasions.   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2