Dissabte, 2 de març de 2024Castellano  


El cànon digital: un dret dels autors avalat pel Tribunal europeu
29/10/2010Les noves tecnologies permeten la còpia de llibres. (Foto:Carme Esteve)
 
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (UE) ha avalat l’existència de l’anomenat cànon digital. Així es desprèn de la sentència que va emetre el passat 21 d’octubre responent a un contenciós que enfrontava una botiga d’informàtica (Padawan) i la Societat General d’Autors (SGAE). Tot i així, el cànon digital continua posant-se en dubte entre amplis sectors de la societat, que han polemitzat sobre la seva existència, sobretot des de que el 2008 es va aprovar l’ordre ministerial que establia les tarifes aplicables als aparells per compensar els autors la còpia privada de les seves obres.

La sentència del Tribunal de la UE dóna suport a l’existència del cànon digital, ja que el que fa és establir una excepció a la seva aplicació: no es poden gravar amb aquesta taxa els suports, equips i aparells de reproducció digital adquirits per empreses i professionals per a “usos diferents a la realització de còpies privades”. Però, en el cas dels particulars diu: “la capacitat d’aquests aparells o equips per a realitzar còpies és suficient per a justificar l’aplicació del cànon per còpia privada, sempre i que s’hagin posat a disposició de particulars en condició d’usuaris privats”.

Amb aquesta sentència, tot i els titulars de molts mitjans remarcant només  l’excepció del cànon per a empreses i professionals, les entitats de gestió de drets d’autor, entre elles CEDRO, se senten satisfetes perquè reconeix la legalitat del cànon digital i contradiu les veus que demanen la seva eliminació. Ara, tal com anuncien tant el govern com les entitats de gestió, el que cal és estudiar, juntament amb la indústria tecnològica, les fórmules idònies per ajustar el cànon digital, tenint en compte aquesta excepció. Així ho ha manifestat la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, que ha recordat que “acabar amb el cànon suposaria acabar amb el dret de còpia privada i limitar la difusió de la cultura”.

Un dret fonamental qüestionat massa sovint
El cànon digital és una taxa que s’aplica a aparells i suports electrònics per tal de compensar els autors pels drets de propietat intel·lectual que deixen de percebre cada vegada que es realitza una còpia privada de les seves obres, tal com marca la llei de propietat intel·lectual. Aquest gravamen l’han de pagar, segons estableix la llei, els fabricants i els distribuïdors dels suports. Amb la reforma de la LPI, i amb la introducció de noves tecnologies, es va ampliar els suports que havien de gravar-se amb aquesta taxa. Vuit entitats de gestió de drets d’autor recapten les quantitats derivades d’aquest cànon per a repartir-les entre els diferents autors.

El juny del 2008 es va publicar un ordre ministerial amb una nova relació d’aparells i suports per als quals s’ha d’abonar aquesta compensació per còpia privada i les tarifes aplicables a cadascun d’ells. Aquestes noves tarifes, que van entrar en vigor sis mesos després del que el Govern havia anunciat, van suposar per CEDRO un descens del 30% de la seva recaptació, ja que les quantitats aplicables als escàners i les fotocopiadores no van variar, però les corresponents als aparells d’impressió multifuncionals, els més comercialitzats, van passar de 15 a 7,95 euros, en el cas de la injecció a tinta, i de 15 a 10 euros, en els làser.

Aquesta reducció en la recaptació ha afectat directament en el repartiment anual que l’entitat efectua a milers d’autors i editors, així com també a les ajudes de promoció del llibre i d’assistència als escriptors. En aquest sentit, l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya també ha vist reduïda l’aportació de CEDRO per a les seves activitats, fet que ha provocat la disminució d’actes al llarg de l’any. “Aquesta reducció dels ingressos de CEDRO provoca que el pressupost de l’entitat per a aquest exercici sigui extremadament curós amb les despeses i vigilant amb les activitats per tal d’administrar amb eficàcia i satisfacció per als associats els recursos actuals”, ressaltava Montserrat Conill, presidenta de l’ACEC, el passat mes de gener.

Durant les llargues i complicades negociacions entre el Govern i la indústria tecnològica per a fixar aquestes tarifes va començar a haver-hi un clima de rebuig entre alguns sectors de l’opinió pública envers els drets d’autor, que encara avui perdura. L’ACEC i CEDRO es van mobilitzar llavors per tal d’intentar canviar aquesta opinió entre la societat, a través d’un seguit de manifestos, articles i activitats. En aquest sentit, Conill recorda “el compromís de l’Associació en la defensa dels drets d’autor”, i apunta que és una de les prioritats de l’entitat, a través de diferents activitats. I és que, com manifestava a El Quinzenal Magdalena Vinent, directora de CEDRO, “l’accés a la informació i a la cultura no pot ni ha de realitzar-se sacrificant els drets d’autor”. 

Quadre de les tarifes en equips i suports:

CATEGORIA
TARIFES DEL CÀNON
ANTIGA NOVA VARIACIÓ
Gravadores      
Gravadora CD 0,60 € 0,60 € 0,0%
Gravadora CD+DVD 6,61 € 3,40 € -48,5%
Suports      
Suport CD-R 0,22 € 0,17 € -22,7%
Suport CD-RW 0,22 € 0,22 € 0,0 %
Suport DV-R 0,60 € 0,44 € -26,6 %
Suport DVD RW 0,60 € 0,60 € 0,0 %
Memòria USB -- 0,30 € --
Impressores      
Multifunció injecció tinta 15 € 7,95 € -47,0%
Multifunció làser 15 € 10 € -33,3%
U. autònoma d'emmagatzement -- 12 € --
MP3 / MP4 -- 3,15 € --
Telèfon mòbil / PDA MP3 -- 1,1 € --
Escàner 9 € 9 € 0,0%
Copiadores per trams per trams --

 

Declaració d'IFRRO sobre la sentència del «cas Padawan» del Tribunal Europeu de Justícia.


Relació d'articles sobre remuneració per còpia privada publicats per l'ACEC:


CEDRO: “El Tribunal Europeu dóna suport a la legalitat del cànon digital a Espanya” (21/10/2010)

Els escriptors, traductors i editors de Catalunya, amb CEDRO, signen un manifest en defensa dels Drets d’Autor i de l’accés legal a les seves obres (22/4/2010)

Drets d’autor i cultura, per Antonio Tello, secretari de la Comissió de Drets d'Autor de l'ACEC (3/2/2010)

L’ACEC retalla el pressupost per al 2010 (13/1/2010)

CEDRO preveu recaptar un 40,5% menys que el 2008 (10/3/2009)

Magdalena Vinent: “La protecció de la propietat intel·lectual és un tema de responsabilitat social” (13/5/2009)

CEDRO preveu recaptar un 30% menys (12/12/2008)

França augmentarà la compensació per còpia privada en un 15% el 2009 (28/11/2008)

L’ACEC aprova mesures de reajustament econòmic (17/10/2008)

Els autors continuen defensant a través dels mitjans de comunicació la compensació per còpia privada (7/3/2008)

Neix www.copia-privada-si.com, un web per explicar els avantatges de la còpia privada (22/2/2008)

Campanya de CEDRO per generar un estat d'opinió favorable a la compensació per còpia privada (25/1/2008)

L'ACEC i l'AELC organitzen un acte per fer balanç dels vint anys de la Llei de Propietat Intel·lectual (25/1/2008)

La compensació per còpia privada, un dret que se li qüestiona a l’autor, per Juan Mollá (11/1/2008)

El nou cànon digital per còpia privada no acaba de satisfer el sector reprogràfic (21/12/2007)

Els autors es mobilitzen per defensar els seus drets
(21/12/2007)   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2