Diumenge, 29 de gener de 2023Castellano  


L’ACEC crea el Premi José Luis Giménez-Frontín
25/11/2010


L’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya ha instituït el Premi José Luis Giménez-Frontín, per retre homenatge i mantenir viu l’esperit de l’obra de qui va ser fundador, president i secretari general de l’entitat, i una de les figures intel·lectuals més importants de la Catalunya actual.

Des de la les primeres reunions posteriors a la desaparició de José Luis Giménez-Frontín, els membres de la Junta Directiva de l’ACEC, presidida per Montserrat Conill, van decidir buscar la manera de retre-li homenatge. Unànimement, van destacar com a aspecte més representatiu d’una obra polièdrica com la seva –Giménez-Frontín era poeta, narrador, assagista, articulista i gestor cultural– “la disposició al diàleg que impregna tota la seva producció i caracteritza la seva trajectòria intel·lectual i humana, i el converteix així en un referent a l’hora de trobar punts de contacte i vies d’aproximació entre idees i cultures diverses”.

El guardó, doncs, distingirà una figura del món de les lletres que hagi destacat per haver contribuït a l’apropament entre cultures. El premi serà anual i de caràcter honorífic, i l’acte de lliurament tindrà lloc el dia 21 de desembre, aniversari del traspàs de José Luis Giménez-Frontín.

José Luis Giménez-Frontín
José Luis Giménez-Frontín (Barcelona, 1943 - 2008) era poeta, narrador, assagista, traductor i crític literari. Els anys 1981 i 1991 va guanyar el Premi Ciutat de Barcelona de Literatura en llengua castellana pel poemari Las voces de Laye i per la novel·la Señorear la tierra, respectivament, i el 2006 va obtenir el Premio Esquío de Poesía per Requiem de las esferas. Havia estat lector de les universitats d’Oxford i Bristol i, durant gairebé quinze anys, va ser el director de la Fundació Caixa Catalunya. Havia estat vicepresident del Centro Español de Derechos Reprográficos (CEDRO), cofundador, president i secretari general de l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya (ACEC) i membre de l’Associació Internacional i l’Associació Catalana de Crítics d’Art. La seva trajectòria cultural en el món francès li va valer la condecoració de Chevalier de l´Ordre National du Mérite.

La seva trajectòria en l’àmbit de l’assaig i la divulgació cultural es va fer palesa en obres com El Surrealismo (primera versió, 1978), Camilo José Cela: texto y contexto (1984) i la guia-catàleg del Museu Teatre-Dalí de Figueres (1994). Els seus títols narratius més recents havien estat Señorear la tierra (1992) i La otra casa (1997), mentre que en el registre memorialístic havia conreat obres com Woodstock road en Julio. Notas y diario (1996) i Los años contados (2008). Els seus primers llibres de poesia (La sagrada familia, Amor omnia, Las voces de Laye y El largo adiós) van ser recollits per Pilar Gómez Bedate a Astrolabio. Antología 1972-1988 (1989). També va publicar La ruta de Occitania, Poesía reunida (1972-2006); Zona cero (2003), Requiem de las esferas (2006) i Tres elegías (2007).

Com a traductor havia traduït obres de Lewis Carroll, Flannery O’Connor, Maurice Nadeau, Jean Jaurès, Salvat-Papasseit i Roselló Porcel.

   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2