Dilluns, 10 de maig de 2021Castellano  


Mor Alain Robbe-Grillet, ideòleg del ‘nouveau roman’
15nal22/2/2008

L’escriptor francès, de 85 anys, deixa una obra basada en el trencament dels límits estilístics i formals

Una aturada cardíaca va acabar, el passat 18 de febrer a Caen (França), amb la vida de l’escriptor i cineasta francès Alain Robbe-Grillet. Gran pontífex del nouveau roman, corrent literària que a la dècada dels anys 50 va plantejar canviar el realisme imperant en la manera de narrar a base de recerques formals radicals, Robbe-Grillet passarà a la història per haver redactat el manifest fundacional d’aquest moviment, que va aplegar veus com Michael Butor i Nathalie Sarraute.

Autor de Las gomas, El mirón i La casa de citas, l’escriptor francès va publicar l’any 2001 la seva novel·la Reanudación, traduïda, com altres dels seus títols, a Anagrama. Amb aquesta onzena obra, en la qual recuperava la seva obsessió pel sexe, trencava vint anys de silenci narratiu. Però va continuar fins a l'últim moment amb el seu afany de trencar límits, i l'any passat va publicar Un roman sentimental, últim text d'aquest empedreït provocador, que va ser la culminació de la seva afició pel marquès de Sade.

A més de la literatura, un altre dels interessos de Robbe-Grillet va ser el cinema. Va escriure guions reconeguts, com L’année dernière à Marienbad, del cineasta Alain Resnais. El 2004 va ser nomenat membre de l’Acadèmia Francesa, tot i que mai va arribar a prendre possessió formal del seu càrrec.

La notícia a la premsa francesa:

Le Figaro / Le Monde / Libération / Lire / Le Nouvel Obsérvateur


   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2