Dilluns, 6 de febrer de 2023Castellano  


El Govern modifica el sistema de còpia privada
11/1/2012


El passat 30 de desembre el Consell de Ministres va aprovar dues mesures de gran importància per als drets de propietat intel·lectual dels autors i editors representats per CEDRO.

D’una banda, va donar llum verda al Reial Decret-llei 20/2011, en el qual s’inclou la modificació del sistema de compensació equitativa per còpia privada. Amb aquesta nova norma se substitueix el mal anomenat “cànon digital” –abonat pels fabricants i distribuïdors d’equips, suports i dispositius que permeten la realització de còpies privades d’obres protegides– per una compensació a càrrec dels Pressupostos Generals de l’Estat.

Per tant, des de l’1 de gener d’enguany la indústria tecnològica no és la deutora d’aquesta compensació per als titulars de drets de propietat intel·lectual (autors, editors, productors i artistes), en haver-se suprimit la compensació prevista en l’article 25 de la Llei de Propietat Intel·lectual vigent en què es recollia aquesta condició.

Pròximament, el Govern establirà reglamentàriament el procediment que cal seguir, així com la quantia de la compensació, que es determinarà en base a l’estimació del perjudici causat per la còpia privada d’obres protegides.

CEDRO ja ha començat els seus contactes amb el Govern, amb l’objectiu que els escriptors, traductors i editorials representades per l’entitat siguin remunerades de manera justa per la còpia privada de les seves obres.

En aquesta mateixa reunió del Consell de Ministres també es va aprovar el Reial Decret 1889/2011, que regula el funcionament de la Comissió de Propietat Intel·lectual, i que desenvolupa la disposició final 43, apartat 4, de la Llei d’Economia Sostenible. Aquesta disposició estableix un conjunt de mesures per a lluitar contra la utilització no autoritzada a la xarxa d’obres protegides pel Dret d’Autor, entre elles, llibres i revistes.
En concret, estableix el procediment per a bloquejar l’accés a còpies no autoritzades d’obres protegides a Internet. El titular de drets afectat, o el seu representant, pot sol·licitar a la secció segona de la Comissió de Propietat Intel·lectual l’inici d’un procediment contra el prestador de serveis de la societat de la informació que presumptivament vulneri els seus drets de propietat intel·lectual.

En el cas que es desconegui les dades identificatives del prestador de serveis, es preveu que la Comissió pugui sol·licitar-los a través dels Jutjats Centrals del Contenciós-Administratiu.

Finalment, després d’estudiar, en el seu cas, les al·legacions que pugui formular el responsable de la pàgina web, la Comissió podrà acordar la retirada de continguts explotats de forma no autoritzada. Si aquesta retirada no es fa de manera voluntària, podrà sol·licitar la intervenció judicial per tal de fer-la efectiva.

CEDRO Informa nº 98


   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2