Diumenge, 5 de febrer de 2023Castellano  


Encontres 080, amb Iván Tubau i Laura Pérez Vernetti
9/3/2012Iván Tubau i Laura Pérez Vernetti. (Foto:Carme Esteve)
 
Iván Tubau, poeta, periodista, professor de la Universitat Autònoma i assagista, i Laura Pérez Vernetti, dibuixant, professor d'il·lustració i fotògrafa, van ser els protagonistes de l'Encontres 080 dedicat en aquesta ocasió al tema 'Literatura i còmic'

L'acte va començar fent referència a l'origen i la actualitat del còmic, establint una diferència entre humor gràfic (acudit satíric, caricatura) i el còmic o tebeo pròpiament dit, "que requereix la tècnica de la vinyeta seqüencial per a narrar una història o 'historieta'", com va indicar Tubau, que en els seus inicis com a dibuixant va col·laborar en les revistes Bang i La Codorniz, entre d'altres. I el 1973 va publicar l'assaig De Tono a Perich, reeditat més tard amb el títol El humor gráfico en la prensa del franquismo, així com una sèrie de manuals tècnics per aprendre a dibuixar (Dibujando historietas, Dibujando caricaturas, etc.) per l'històric centre CEAC de formació a distància, tal com va apuntar Albert Tugues, coordinador del cicle.

D'altra banda, Laura Pérez Vernetti, més coneguda com Laura en el món del còmic, va parlar de les seves primeres col·laboracions a la revista El Víbora, així com de la novel·la gràfica actual i de les adaptacions literàries al còmic que ha realitzat amb autors com: Maupassant, James Joyce, Kafka (El trapecista, basat en el relat El artista del trapecio), les visions de Gustav Jung, Carson MacCullers (La balada del café triste). També es va mencionar la seva novel·la gràfica Macandé (sobre Gabriel Macandé, el mític cantaor gadità que mai no va gravar una cançó), i va mostrar el seu últim treball publicat, Pessoa & Cía., didicat al a vida i l'obra de Fernando Pessoa i els seus heterònims. També es va citar el clàssic del còmic nord-americà Will Eisner, autor d'Spirit, entre altres personatges, i dels seus estudis fonamentals sobre la tècnica narrativa, seqüencial, de les vinyetes, El cómico y el arte secuencial i La narración gráfica.

Més tard, Iván Tubau va fer una lectura dramatitzada d'una sèrie inèdita de quatre poemes, Els poemes d'Argelers, i es va centrar en debat i polèmica amb el públic sobre qüestions artístiques i polítiques. L'acte es va cloure amb la menció que Laura Pérez Vernetti va fer del còmic francès actual, "cada vegada més polititzat", segons va dir.   

El proper Encontres 080 se celebrarà el 10 de maig, amb Roser Amills i Mario Lucarda, durant la Setmana de la Poesia.   


Galería fotogràfica
   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2