Divendres, 27 de gener de 2023Castellano  


Llibres d'artistes amb textos de J.V. Foix
28/6/2012Cinc autores dels llibres d'artista amb Margarida Trias presentant-les (Foto:Carme Esteve)
 
La Fundació J.V. Foix va presentar a l'ACEC A l'ombra de Foix, una proposta de llibres d'artistes realitzats per sis autores, amb textos del poeta J.V. Foix.

Margarida Trias va presentar l'acte comentant l'homenatge al poeta J.V. Foix que han realitzat les sis autores amb els seus llibres d'artista, peces úniques que es van exposar a l'Aula dels Escriptors, envaint "foixianament" l'espai de la sala amb llibres oberts i tapissos penjats, creant un veritable escenari surrealista digne de l'obra de Foix. Seguidament, Trias va presentar les cinc autores presents a l'acte: Marta Balaguer, Marina Berdalet, Eva Figueras, Montse Ginesta i Marian López. L'artista itialiana Manuela Candini no va poder assistir-hi, però també es va citar la seva obra.

Cadascuna de les autores, que han escollit un text de Foix per a incorporar-lo al cos del llibre, va mostrar al públic el llibre creat i els va explicar les tècniques de composició, així com els materials utilitzats: paper retallat, tinta xinesa, tapissos de seda, cartrons, etc. Després, Teresa Arrufat, contacontes més que rapsode, com va indicar ella, va llegir cadascun dels textos inclosos als llibres:

Ho sap tothom, i és profecia (el llibre de Marina Berdalet, il·lustrat en tinta xinesa, amb fulls retallats en forma de finestres per a veure un fragment del dibuix o del poema, segons s'obri el llibre per un extrem o un altre).

Allò que no diu “La Vanguadia” (llibre desplegable de Marta Balaguer, amb figures pintades, fils i mòbils, també en homenatge a Calder, com va explicar l'autora).

La pluja... (poema de Sol, i de dol, llibre troquelat d'Eva Figueras, amb xilografia i calcografia. I un altre llibre il·lustrat, Si allò que imagino fos possible, amb un conte d'Antoni Bermejo, que també van llegir durant l'acte).
 
El meu país és un roc... (llibre-ventall de Montse Ginesta i, de la mateixa autora, un llibre-teatret inspirat en el poema On he deixat les claus, que es va dir i es va representar obrint la caixa-llibre i passant una sèrie de cartonets pintats amb personatges foixans i figures de paper, acompanyat amb música de Kalimba, un instrument d'origen africà).
 
Dèiem: la Nit!... (tapissos de seda de Marian López, teixits a la manera oriental, amb “camins poètics foixians”, com va explicar l'autora, traçats mitjançant brodats abstractes en la seda del tapís).

I també es va citar el llibre de Candini, tot i la seva absència.

Durant l'acte es va parlar també de la diferència entre el llibre convencional i el llibre d'artista, format per tècniques i materials diferents, creant nous suports o formats de llibre i fent d'ell una obra d'art, el que s'anomena "llibre d'artista", molt apreciat a Itàlia i França, que cada cop és més conegut i valorat entre nosaltres.

Abans de finalitzar l'acte, Margarida Trias va anunciar que el proper 30 de juny, a Port de la Selva, se celebraran lectures, exposicions i taules rodones per a commemorar el 25è aniversari de la mort de J.V. Foix, que es pot consultar al web de la Fundació Foix.


Galería fotogràfica
   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2