Dissabte, 28 de gener de 2023Castellano  


Eugenio Trías se’n va deixant una sòlida trajectòria
11/2/2013(Foto:)
 

Eugenio Trías ens ha deixat. L’escriptor, filòsof, musicòleg, professor i soci de l’ACEC, nascut a Barcelona el 1942, va morir ahir, diumenge 10 de febrer, després d’una llarga malaltia. Trias era un dels pensadors i filòsofs de referència en llengua castellana i ha estat l’únic espanyol en guanyar el prestigiós Premi Friedrich Nietzsche (1995).

La desaparició d’Eugenio Trías deixa un buit significatiu en el pensament espanyol. Autor d’una trentena de llibres, la seva obra ha prestat una atenció rellevant a la filosofia de l’art i l’estètica. La seva redefinició del concepte del límit va constituir una de les grans aportacions a la filosofia contemporània. Entre les seves obres més significatives, destaquen Tratado de la pasión, Lo bello y lo siniestro, Los límites del mundo, La edad del espíritu o El canto de las sirenas. 

Considerat el filòsof espanyol més important des d’Ortega y Gasset, Trías va rebre una llarga llista de premis i guardons. A més del Nietzsche, va obtenir el Nueva Crítica (1974), l’Anagrama (1975), el Nacional d’Assaig (1983), el Ciutat de Barcelona (1995), la Medalla d’Or del Círculo de Bellas Artes de Madrid (2004), el Terenci Moix (2007) o el Mariano de Cavia (2009), entre d’altres.

El 5 de juny del 2008, l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya va organitzar un acte d’homenatge a Eugenio Trías al Col·legi de Periodistes de Catalunya, que va comptar amb la participació de Andrés Sánchez Pascual, Xavier Antich, Amador Vega, Ana Maria Moix i Juan Antonio Rodríguez Tous. L’acte va perpetre ressaltar la prolífica, rigorosa i sòlida trajectòria de l’autor barceloní. Les intervencions dels ponents es van recollir en un volum monogràfic de la col·lecció Cuadernos de Estudio de l’ACEC.

Notícies sobre la mort d’Eugenio Trías
Eugenio Trias, más allá del límite (La Vanguardia)
Eugenio Trías, el filósofo de las antenas poéticas (El País)
Mor el filòsof Eugenio Trías (Ara)
Fallece el escritor y filósofo Eugenio Trías (El Mundo)
Demasiado humano (La Razón)
Mascarell recuerda a Eugenio Trías como una de las "inteligencias más profundas" (El Economista)

Articles d’homenatge i entrevistes
Noticias sobre Eugenio Trías (El País)
Pienso luego existo – Eugenio Trías (TVE)
Gran ensayista, gran escritor (El Mundo)
Eugenio Trías: «Más allá de lo racional, la música agita un eros abierto al conocimiento» (ABC)
A Eugenio Trías. In Memoriam (Club Pobrelberg)
Hipocresía (El blog de David L. Cardiel)
L'ACEC ret un homenatge al filòsof Eugenio Trías (ACEC)
Recordando a Eugenio Trías: lo bello y lo siniestro (Pensión Ulises)   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2