Dilluns, 6 de febrer de 2023Castellano  


Concha García presenta 'Interior azul', d'Anna R. Ximenos
11/2/2013(Foto:)
 

A la llibreria La Central, Concha García va presentar Interior azul (Fondo de Cultura Económica, Madrid, 2012), el primer llibre de relats d’Anna R. Ximenos (Barcelona, 1972), llicendiada en Psicologia, autora que tot i així havia publicat ja uns contes a la revista malaguenya Zut.

Interior azul és un diàleg narratiu amb altres autores, dins d’un interior més profund, com va explicar Concha García: “On mirar dins l’espai blau que ens proporciona aquesta lectura? En el recolliment propi de qui s’endinsa en l’exercici a contrapèl de l’herència rebuda? En aquest territori simbòlic ens imaginem un altre interior encara més profund, el de la psique humana. Humana solament? No, aquest interior està habitat, construït, inventat per dones. Dones que van resistir-se a l’esquema i van ser centrals en la història de la literatura, del feminisme, de la psicoanàlisi, de la filosofia, de la poesia”.

A continuació, va esmentar les escriptores sobre les quals ha treballat l’autora: “De la llista que va elaborar Anna R. Ximenos quan va començar a pensar en aquest treball n’ha deixat només setze: 11 escriptores, 3 poetes, 1 psicoanalista, 1 filòsofa. Podrien haver estat més, però les que ha escollit l’autora són icones que trenquen el fals equilibri de moltes vides: Ana Ajmátova, Jane Bowles, Marguerite Duras, Anne Sexton, Mary Wollstonecraft, Colette, Mary Shelley, Anna Freud, Dorothy Parker, Isak Dinesen, Linda Campbell, Khaterine Mansfield, Carson McCullers, Marguerite Yourcenar, Virginia Wolf y Annah Arendt”.

Però no són només relats sobre escriptores que l’autora llegeix, analitza i recrea minuciosament, sinó que incorpora al seu propi món narratiu, a la seva escriptura, fragments de la vida i del discurs de cadascuna d’elles, creant de tal manera una unitat narrativa personal, el seu propi relat.

Com va indicar Concha García: “En totes hi plana una amenaça, que posa de manifest un trencament, produït per diverses raons relacionades amb la conscièncua de viure (...). Però: quan conclou un relat que amb prou feines entreveu l’instant d’una vida recreada gràcies a la sensibilitat lectora? No conclou. L’autora ens mostra l’esquerda. Abans parlava de l’interior blau al·ludint el títol del llibre. La fractura, en el relat, es produïda per aquest instant de fulgor (valgui la metàfora)”.

En els relats d’Interior azul hi ha un treball de lectura metòdic, d’algú que sap el que està buscant, que des de la seva intuïció com a lectora i com a dona ha trobat punts en comú. Les afinitats electives perquè Anna R. Ximenos hagi escollit precisament el lloc de la fractura on la vida se li esquerda perquè allò real és insuportable”, va afegir Concha García, que va concloure la presentació amb la lectura del poema d’Anne Sexton En celebración de mi útero.

Anna R. Ximenos va llegir un dels relats d’Interior azul, el dedicat a Marguerite Duras, on manté un profund diàleg narratiu amb la vida i l’obra d’aquesta escriptora, utilitzant una prosa poètica a vegades descriptiva, a vegades el·líptica, gairebé poema en prosa.

Va finalitzar l’acte amb un animat col·loqui entre el nombrós públic i l’autora, que va explicar, entre altres coses, que la paraula “azul” del títol del llibre és una referència al color que es troba present en cadascun dels relats.

L’editorial també va anunciar que s’està preparant la traducció al català del llibre feta per la mateixa autora.   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2