Dilluns, 6 de febrer de 2023Castellano  


M. Ángeles Cabré reclama la igualtat de gènere a la literatura en la seva nova obra
27/2/2013(Foto: HM)
 

L’escriptora i sòcia de l’ACEC M. Ángeles Cabré va presentar Leer y escribir en femenino, editat per Aresta, a La Casa del Llibre de Barcelona. L’acte va comptar amb la participació de les escriptores Carme Riera –flamant premi José Luis Giménez-Frontín, lliurat per l’ACEC el passat novembre– i Marina Subirats, així com amb l’editora Maria Àngels Viladot. Aquesta última va destacar, per sobre de tot, “el caràcter proper i la rigorositat” del llibre, que és el primer de la nova col·lecció Aresta Dones, pionera en la divulgació sobre la igualtat de gènere a Catalunya.
 
De fet, l’assaig de Cabré –amb pròleg de Laura Freixas– vol ser un “retrat fidel de les trampes que al llarg de la història se li han posat a les dones per impedir el seu accés a la cultura”. Segons la mateixa autora, “la cultura és un dels espais en què les dones han estat i estan sent relegades” i, potser per això, el seu nou títol diferencia clarament entre escriure “literatura femenina” i escriure “en femení”. Això últim implica “rebutjar l'etiqueta de literatura femenina imposada pels barons i inventar-ne una de pròpia, que es construeixi com una llengua, com un punt de vista”. En aquesta línia, M. Ángeles Cabré també va recordar que “la igualtat de gènere real i efectiva no només està lluny, sinó que tampoc és segur que s’estigui avançant gaire per aconseguir-la”.
 
Per la seva banda, Carme Riera va assegurar que Leer y escribir en femenino és un llibre “amè, amb molta gràcia, que està escrit en una llengua senzilla i propera i que, a més, se sustenta sobre una gran quantitat de coneixement”. Un missatge compartit per Marina Subirats, que també va recordar que les anteriors col·leccions literàries sobre igualtat de gènere tenien un perfil “més d’investigació, d’una lectura més complexa, i això feia que no arribessin a un públic tan ampli”.
 
María Ángeles Cabré va néixer a Barcelona i és llicenciada en Filologia Hispànica per la Universitat de Barcelona i màster en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra. És autora de la novel·la El silencio i ha publicat dos llibres de poemes, una biografia i un gran nombre de traduccions. Com a lectora i com a escriptora, sempre ha tingut especial interès per la literatura escrita per dones. De fet, és membre de Feministes de Catalunya i de l'associació Clásicas y Modernas, que promouen la igualtat de gènere i una presència paritària en l’àmbit cultural.   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2