Dijous, 13 de maig de 2021Castellano  


El govern espanyol perjudica greument autors i editors amb la Llei de Propietat Intel·lectual
27/3/2013(Foto: HM)
 

El govern espanyol va aprovar el passat divendres, un esborrany de text per modificar la vigent Llei de Propietat Intel·lectual. Segons el president de CEDRO, Pedro de Andrés, aquesta proposta de reforma suposa “un gran retrocés en el reconeixement dels drets de propietat intel·lectual dels escriptors i editors de llibres i altres publicacions, així com en la valoració econòmica dels mateixos”.

L’aspecte del text que més perjudica el sector és la limitació al màxim de la definició de còpia privada. Per una part, això suposarà una dràstica reducció de la quantitat que autors i editors rebien com a compensació per còpia privada de les seves obres. Per l'altra, es convertiran en il·lícites moltes reproduccions de llibres que abans eren legals i per les quals els titulars de drets eren compensats mitjançant el famós cànon digital.

A més, es contempla l’ampliació de les còpies (fotocòpies i digitals) de llibres i revistes que es poden fer a escoles i universitats sense comptar amb l’autorització dels titulars dels drets i sense remuneració alguna per a la majoria d’ells. En aquesta proposta també s’hi han inclòs mesures per millorar la lluita contra la pirateria a la xarxa i augmentar la transparència de la gestió col·lectiva de drets de propietat intel·lectual.

De Andrés assegura que el govern central ha de “reconsiderar el conjunt d’aquesta proposta i reformar la llei amb una visió a mig i llarg termini”, donat que, d’aprovar-se finalment el text tal com està, “es destruirà el teixit editorial i creatiu, i es discriminarà als creadors i a la indústria espanyola respecte la d'altres països”. 

L'esborrany aprovat pel govern de l'Estat, que situa Espanya en direcció oposada als països de la Unió Europea, s’ha dut a terme sense tenir en compte ni les peticions presentades per CEDRO ni les de milers de socis de l'entitat que li van fer arribar aquestes mateixes propostes.

La comunitat internacional, a través d'IFRRO (Federació Internacional d’Entitats de Gestió de Drets de Propietat Intel·lectual) i de la EWC (Associació Europea d’Escriptors), han traslladat al govern espanyol el seu rebuig al projecte de reforma de la llei perquè suposa que Espanya privi als autors i editors de rebre una retribució per determinats usos de les seves obres.   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2