Dimecres, 7 de juny de 2023Castellano  


L'Any Vinyoli commemorarà el centenari del naixement del poeta
LÍDIA PENELO21/3/2014(Foto:INTERNET)
 

El passat 10 de març es va  constituir la Comissió de l’Any Vinyoli, que s’encarregarà d’impulsar els actes de commemoració del centenari del naixement del poeta, així com el trentè aniversari de la seva mort. L'escriptor Jordi Llavina serà el comissari d'aquestes activitats, que estaran impulsades per la Institució de les Lletres Catalanes.


L’Any Vinyoli neix amb la voluntat de difondre l’obra i la figura de Joan Vinyoli arreu de Catalunya i els territoris de parla catalana. Aquesta commemoració té com a objectiu principal impulsar la relectura i l’actualització de la seva obra i el seu llegat mitjançant la participació dels creadors i les institucions de la cultura i de l’ensenyament, així com els mitjans de comunicació.


Les principals activitats de l'Any Vinyoli consistiran en una exposició itinerant, que es podrà visitar en diferents biblioteques i centres cívics. I el 3 de juliol, data del centenari del naixement del poeta, se celebrarà un acte amb la interpretació d'alguns versos a través de la música, el cant i la dansa per part d'escriptors, estudiosos i artistes, en una ubicació encara no determinada.

També es crearà, a Santa Coloma de Farners, un Espai Vinyoli a la Casa de la Paraula, que serà un centre d'estudi i documentació sobre el poeta, que custodiarà el seu llegat documental. En aquesta mateixa localitat, se celebrarà, del 4 al 6 d'abril, el festival de poesia Domini màgic, amb actuacions de Maria del Mar Bonet i Perejaume, rutes literàries pel paisatge vinyolià, taules rodones, recitals, i activitats populars i infantils. I també, del 18 al 20 de desembre, se celebrarà, 10 anys després del primer, el segon simposi internacional sobre la seva obra.

 

La comissió està formada pel conseller de Cultura Ferran Mascarell, en qualitat de president; Jaume Ciurana,  tinent d'alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l'Ajuntament de Barcelona; Albert Vinyoli, fill del poeta; Carles Duarte, director del CONCA; Antoni Solà, alcalde de Santa Coloma de Farners i diputat de Cultura de la Diputació de Girona; Joan Català, alcalde de Begur; Àlex Susanna, director de l'Institut Ramon Llull i amic del poeta; Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes; Francesc Parcerisas, degà de la Institució de les Lletres Catalanes; Joan Guitart, exconseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya i amic del poeta; Margarita Casacuberta, directora de la càtedra Joan Vinyoli; Pep Solà, autor de la biografia del poeta i  per Xavier Folch, editor de la poesia completa de Vinyoli.


Joan Vinyoli (Barcelona, 1914-1984) és un dels més grans poetes en llengua catalana del segle XX. Va ser reconegut amb diversos premis literaris, com el de la Crítica de Serra d’Or (1976, 1977, 1981 i 1985), el Premio Nacional de las Letras (1985) i el Ciutat de Barcelona (1985).
   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2