Dimecres, 6 de juliol de 2022Castellano  


Del "alma bella" al "cuerpo feo»? Una mirada materialista sobre el sujeto de la política.
acec16/9/2015(Foto:p&s)
 

El proper 9 d'octubre a les 19,00 hores
el Centro de investigación, psicoanalisis y sociedad
Presenta
¿Del "alma bella" al "cuerpo feo»? Una mirada materialista sobre el sujeto de la política.

Conferència, debat de:  José Enrique Ema i Ana Cecilia González
Aula dels Escrirptors
5a. planta de l'Ateneu Barcelonès

No hi ha transformació política viable i durable sense transformació subjectiva. No obstant això, no tota subjetivació crítica és inherentment transformadora. Pensem, per exemple, en la figura de “l'ànima bella”, reformulada per Lacan a partir de Hegel que, encara que deplora i critica l'ordre del món, ho constitueix activament per mantenir la seva pròpia posició subjectiva d'ànima incontaminada per la lletjor d'aquell.

Enfront de  “l'ànima bella” què suposaria pensar una sort de “cos lleig” empantanat, i tacat pel que hi ha, però, per això mateix, capaç de transformar-ho? Quin és la relació entre cos i política?

Es tracta de pensar què noció de cos és condició de possibilitat d'un projecte que tingui l'emancipació en l'horitzó, deixant obert el marge per a l'esdeveniment.

No hi ha saber definitiu que determini les novetats que poden ser pensades, aquestes sempre estan atrapades en opcions de valor que han de ser decidides subjectivament. Pensar és també pensar políticament. I ens interessa posar a la psicoanàlisi a pensar políticament sobre la política.

Jose Enrique Ema: Profesor de la Universidad de Castilla La Mancha. Participa en el Círculo de Cultura y en el Área estatal de Igualdad de Podemos.

Ana Cecilia González: Psicoanalista. Doctora en filosofía UAB, becaria Posdoctoral CONICET / Facultad de Psicología, Universidad de Buenos Aires. Miembro de Psicoanálisis y Sociedad.

 

    
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2