Dilluns, 27 de juny de 2022Castellano  


Els professionals parlen de l'ofici de traduir
1/10/2009Taula rodoa "L'ofici de traduir", del cicle "Traduir a la Tardor" (Foto:Carme Esteve)
 
El cicle “Traduir a la tardor”, coordinat per Lluís Maria Todó, va celebrar el passat 30 de setembre, al Palau de la Virreina, la seva primera jornada. Jaume Vallcorba, Daniel Fernández i Montserrat Conill van intervenir en una taula rodona que va tractar l’ofici de traduir.

Aquesta primera sessió del cicle es va centrar en l’aspecte professional de la traducció. Així, els participants, moderats per Olivia de Miguel, van parlar de temes com ara qui fa l’encàrrec de les traduccions, en funció de què, com es formen els traductors i com es valora la seva feina, tant en l’aspecte econòmic com crític. En aquest sentit, els ponents es van qüestionar, entre d’altres, les raons per les quals “traduir en aquest país és una activitat tan sacrificada, una vocació tan pobrament gratificada”.

Un programa complet
El cicle “Traduir a la tardor” és una iniciativa de l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya (ACEC) i l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) per a parlar del fet de traduir des de diferents punts de vista. I s’emmarca en el programa d’activitats “Barcelona, ciutat de la traducció”, que l’Associació va iniciar a principis d’any, en col·laboració amb l’ICUB, per tal de garantir la presència del traductor literari en les programacions culturals de Barcelona.

“L’objectiu es fer visible el traductor, un dels elements imprescindibles en la llarga transmissió de la cultura i que molt sovint el lector, l’editor i el crític tendeixen a oblidar”, comenta Todó, que afegeix que “és de justícia que la seva feina sigui mínimament reconeguda en l’espai social”.

Tres sessions més completen el cicle: el proper 7 d’octubre, amb la ponència de Mario Satz “Barcelona, Toledo: ciudades de traducción” ; “La traducció dels clàssics”, el 14 d’octubre, amb la participació de Jaume Pòrtulas i Joan Sellent; i “Bilingüisme i autotraducció”, amb Carme Riera i Lluís Todó”.

Més informació

Descarregueu-vos el programa en PDF.Galería fotogràfica
   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2