Dilluns, 5 de juny de 2023Castellano  


L'Ateneu Barcelonès rehabilita l'àmbit Canuda de la biblioteca
15nal23/11/2007

És la segona fase de la seva reforma integral, que acabarà el juny del 2008

El passat 12 de novembre van començar les obres de la segona fase de la reforma de la biblioteca de l'Ateneu Barcelonès, les que afecten l'àmbit Canuda del centre. Aquesta sala va ser l'any 1906, quan l'Ateneu es va traslladar al carrer Canuda 6 –a l'antic Palau del Baró de Sabassona– la sala d'actes, però a finals dels seixanta va convertir-se en una ampliació de la biblioteca. Els treballs més importants de rehabilitació seran els que afecten la restauració de les pintures del sostre, del pintor del segle XVIII Francesc Pla, el Vigatà. Precisament, la pintura més gran d'aquest autor, una escena mitològica sobre el judici de Paris, es troba en aquesta sala. Però el que farà allargar les obres fins el juny del 2008 serà "la dificultat per reforçar tot el sostre", que està esquerdat, segons comenta el director de la biblioteca de l'Ateneu, Ferran Burguillos. Un altre dels treballs de reforma serà el cablejat de tota la sala per terra, arrencant el paviment, per tal d'instal·lar-hi les connexions elèctriques i d'accés a internet.

"La intenció és que aquest espai sigui la zona de consulta i moviment, mentre que la sala ja restaurada de l'àmbit Jujol quedi per estudiar", explica Burguillos. I és que a l'àmbit Canuda s'hi podrà consultar les obres de referència (enciclopèdies, diccionaris, etc.), hi haurà també l'hemeroteca, l'espai de treball multimèdia i el d'audició del fons musical. En total, s'hi podran consultar 18.000 volums d'accés obert, que, sumats als 6.000 que es troben a l'àmbit Jujol, farà un total de 24.000 volums. A més, la Biblioteca es vol especialitzar en l'estudi del segle XIX i en aquesta sala concreta hi haurà estudis sobre la cultura, la política i la societat catalanes, des de principi del segle XIX fins a la Guerra Civil Espanyola.

En aquesta mateixa segona fase de remodelació està també prevista la construcció d'un dipòsit amb una capacitat de 25.000 volums on hi anirà tot el fons de l'arxiu històric i el fons patrimonial (obres que van des de l'Edat Mitjana fins a mitjan segle XIX). L'objectiu principal de l'acondicionament del fons patrimonial és l'automatització completa d'un catàleg que abans es consultava manualment i que ara té introduïts aproximadament 83.000 documents, i que està integrat al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya.

Restaurar tota l'escala noble que envolta l'ascensor, dissenyada pels arquitectes Josep Font i Gomà i Josep Maria Jujol, és un altre dels treballs d'aquesta segona fase, així com la restauració dels retrats dels socis il·lustres de l'Ateneu, quadres de finals del segle XIX que estaran penjats a la galeria de retrats de l'àmbit Canuda.

Actualment, la biblioteca de l'Ateneu Barcelonès és la primera bibilioteca privada de Catalunya, tant per nombre de volums com per la importància dels seus fons. Hi alberga al voltant dels 300.000 documents, a més d'importants col·leccions periodístiques i un arxiu que compendia bona part de la cultura catalana moderna. D'entre les seves col·leccions cal destacar llibres dels segles XVI, XVII i XVIII i fons de manuscrits, incunables, gravats, mapes, plànols i fotografies.

Quan les obres acabin del tot (juny del 2008), la biblioteca de l'Ateneu Barcelonès serà tot un referent a Catalunya, adequada per als socis de l'Ateneu, però cada vegada més pública, on el seu catàleg es podrà consultar tant presencialment com a Internet, i adaptada a les necessitats de la societat de la informació.

Reportatge sobre la biblioteca de l'Ateneu, publicat al Butlletí de l'ACEC número 70 (pdf)   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2