Diumenge, 21 de juliol de 2024Castellano  


La presència de la poesia a la Nova Cançó
19/5/2010Rafael Subirachs i Tònia Passola (Foto:Carme Esteve)
 
El cicle Encontres 080, coordinat per Albert Tugues, va dedicar la sessió del passat 18 de maig a “La presència de la poesia a la Nova Cançó”. La poeta Tònia Passola i el cantautor Rafael Subirachs van ser els convidats d’excepció per a reivindicar aquest fenomen musical, però també poètic i artístic, com “un dels moviments més importants del segle XX a Catalunya”. Aquesta era la intenció de la trobada, segons explica Tugues.

Passola va parlar dels orígens musicals de la poesia catalana, ja que “prové dels trobadors d’Occitània, que eren poetes i músics i feien una poesia cantada”. En parlar de la Nova Cançó, els ponents van remarcar la seva influència de la música francesa, i també el seu sentit sociopolític, que es modifica amb cantautors com Maria del Mar Bonet, Lluís Llach o Rafael Subirachs. “Ells, juntament amb Raimon y Serrat (sense oblidar Guillermina Motta, Pau Riba, etc.), a més de la intencionalitat sociopolítica, donen també un valor fonamental a la poesia, al fet poètic-musical que és la Nova Cançó”, va opinar Tugues. Subirachs, parlant de la seva experiència en la Nova Cançó i en Els Setze Jutges, va reivindicar la poesia oral, més lligada a la música, “la recuperació de la força musical de la poesia”. Tugues, d’altra banda, va remarcar també la importància de la Nova Cançó a l’hora de donar a conèixer poetes clàssics i moderns: “Subirachs va ser un dels primers en musicar Salvat-Papasseit i després Martí Pol i Joan Vinyoli.”.

Un altre nom que va sortir durant la xerrada va ser el d’Ermengol Passola, fundador de la discogràfica Concèntric, que va començar a editar els primers discos d’autors com Llach i Subirachs. “Es tracta d’un home fonamental en la vessant cultural de la resistència catalanista i un dels orígens de la Nova Cançó”, va apuntar Tugues.

La propera sessió del cicle Encontres 080 serà el proper 1 de juliol, i portarà per títol “¿Juan Ramón Jiménez versus T. S. Eliot?”. Hi intervindran Alfonso Alegre i Antonio Tello.Galería fotogràfica
   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2