Divendres, 27 de gener de 2023Castellano  


Les efemèrides literàries del 2014, un any de poetes precursors i grans narradors
Lídia Penelo18/1/2014(Foto:)
 
Julio Cortázar, Joan Vinyoli o Marguerite Duras són alguns dels protagonistes de les commemoracions literàries d’aquest 2014. Enguany farà 100 anys del naixement del mestre medievalista Martí de Riquer, i també de Joan Vinyoli, Alexandre Cirici i Pellicer, i Joaquim Muntanyola. Pel que fa als aniversaris de les obres publicades, el 19 de gener de 1914 es va publicar per primera vegada Auques i Ventalls, un dels llibres més importants de Josep Carner. El corpus de Paco Candel també està d’anivesari perquè ara s’acompliran 50 anys de la publicació de Els altres catalans, un estudi periodístic i sociològic sobre els immigrants que va eixamplar els horitzons de molts.
 
 Durant aquest 2014 també es recordarà els centenari de la mort de Frederic Mistral, i els 15 anys de la mort de Maria Àngels Anglada, l’autora de la novel·la El violí d’Auschwitz, i especialista en Espriu i Carner.
 
 Per celebrar l’efemèride de Joan Vinyoli, la Institució de les Lletres Catalanes i la Càtedra Joan Vinyoli de Poesia Contemporània de la Universitat de Girona han preparat un portal web de dicat a l’autor, la posada en marxa de l’Espai Vinyoli a Santa Coloma de Farners i representacions teatrals dedicades a l’autor de Encara les paraules. Pel que fa a Martí de Riquer, traspassat el setembre de l’any passat als 99 anys, la Generalitat ha anunciat diversos homenatges per difondre l’obra d’aquest escriptor, filòleg i humanista que és sens dubte uns dels puntals de la cultura romànica.
 
 Narracions líriques i versos maleïts
 

 El llibre més popular de Juan Ramón Jiménez, Platero y yo, celebra 100 anys de la seva publicació. Una bona ocasió per recuperar una història que clama pels que pateixen injustícies. I com el seu nom indica, també commemora el seu centenari la Generación del 14, formada per personalitats de la dimensió de Ramón Gómez de la Serna, Ortega y Gasset o Gregorio Maranón.
 
 Pel que fa a les lletres llatinoamericanes el 2014 concentra el centenari de tres grans escriptors: Julio Cortázar (que durant el 2013 ja va ser molt recordat per acomplir-se els 50 anys de la publicació de la novel·la Rayuela), Octavio Paz (un dels grans assagistes i poetes del segle XX distingit amb el Premi Nobel el 1990), i Adolfo Bioy Casares, un narrador que es va acostar amb un estil molt personal a la fantasia i la ciència ficció.
 Dins l’àmbit europeu, farà cent anys del naixement de Marguerite Duras, autora de noveles com L’Amant. Però el 2014 també serà una l’any de Dylan Thomas, del controvertit William S. Burroughs (l’autor de El almuerzo desnudo), i del txec Bohumil Hrabal, entre molts altres. Bona lectura!

   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2