Dilluns, 6 de febrer de 2023Castellano  


Tomàs Alcoverro inaugurarà les XIII Jornades Poètiques de l'ACEC
Matías Néspolo5/11/2014(Foto:atreides)
 

Com ja és tradició, des de la seva primera edició en 1996, les Jornades Poètiques de l'Associació Col.legial d'Escriptors de Catalunya (ACEC) es caracteritzen per l'obertura d'un fructífer espai per a la reflexió, el debat i la circulació de la poesia i els seus territoris. Si en passades edicions van ser el temps de crisi (2012) –en totes les seves variants: econòmica, bèl.lica, ètica i fins i tot cultural– i la filosofia (2013) les parcel.les des de les quals interrogar a la lírica, ara són els gèneres de la informació els encarregats de posar en situació als versos.

Les XIII Jornades Poètiques de l’ACEC, que se celebraran els propers 16 i 17 de desembre a l'Aula Josep M. de Sagarra de l’Ateneu Barcelonès, indagaran sobre l'esquiva, però insoslayable, relació entre La poesia i el periodisme. Jornades que comptaran amb la participació del prestigiós i guardonat reporter de La Vanguardia des d'Orient Mitjà Tomàs Alcoverro.

Pot ser que no hi hagi dos discursos més antitéticos com els que proposa enllaçar la trobada amb un innocent nexe copulatiu. Ja Roman Jakobson amb l'Escola de Praga diferenciava entre la funció referencial o informativa del llenguatge i la poètica. I la confrontació entre tots dos discursos és evident en considerar el seu objecte, la finalitat de l'un i l'altre, les condicions i temps de producció, la seva disposició impresa, les formes de circulació o fins i tot des de la teoria de la recepció. No obstant això, les relacions entre poesia i periodisme van molt més allà de la suposada antítesi estanca. Tots dos discursos treballen sobre rígides restriccions formals, l'economia lingüística és el seu element primordial i en tots dos casos, al seu pesar o pot ser que de manera obliqua, se solen donar les condicions perquè funcionin com una sort d'escola d'escriptura.

Les relacions són complexes i d'anada i tornada. No en va la figura composta del periodista poeta o del poeta periodista, lluny de ser una raresa, està molt estesa. Aquest tipus d'escriptor bicèfal, escindit entre la lírica i els gèneres de la informació, serà el protagonista de les XIII Jornades Poètiques de l’ACEC que s'obrirà a la reflexió i el debat sobre els punts de contacte i les divergències entre un i un altre discurs.

Sobretot això versarà la ponència de l'encarregat de donar el tret de sortida de la trobada el dia 16 de desembre –després de l'oficiosa obertura de les jornades per part del president de la Junta Directiva de l’ACEC Miquel de Palol–: el premiat corresponsal estranger Tomàs Alcoverro, qui dictarà la conferència inaugural.

Els recitals poètics, amb la presentació de Jaume C. Pons Alorda, programats per a ambdues dates compten amb la participació de: Teresa Costa-Gramunt, Jordi Nopca, Carlos Zanón, Jonio González, José Antonio Arcediano i Eva Font. Una nómina de reconeguts poetes, en llengua catalana i castellana, que solen freqüentar els gèneres de la informació amb col.laboracions habituals en mitjans de premsa, digitals i en paper. I a la taula rodona del dia 17, moderada per Matías Néspolo, assistiran tres sòlids poetes, molt presents en la premsa escrita: Sam Abrams, Edgardo Dobry i Jesús Aguado, la contínua labor del qual en un i un altre camp els ha portat a reflexionar sobre la relació entre la poesia i el periodisme.

Díes 16 i 17 de desembre a les 19,00 hores
Aula Josep Maria de Sagarra 4a. planta del Ateneu Barcelonès

    
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2