Dilluns, 6 de febrer de 2023Castellano  


Lluís Cabrera V Premi José Luis Giménez-Frontín
acec26/11/2014(Foto:atreides)
 

Lluís Cabrera. Arbuniel (Jaén), 1954. Encara no hom disposa de dades clares i contrastades sobre les seves activitats infantils per terres de Jaén. Sembla, en tot cas, que no estaven mancades d’interès.

El 1964 el trobem a Nou Barris (Barcelona) i a principis dels 70 dóna impuls a la Peña Flamenca Enrique Morente. I a partir d’aquí, amb base a la Ciutat Comtal, ja no pararà d’involucrar-se en mil i una aventures de notable repercussió social, des de l’enderrocament de la planta asfàltica (actualment Ateneu Popular 9 Barris) del barri de Trinitat Nova fins a l’edició i distribució de El libro rojo de los escolares.

Intuïtiu, agosarat, meticulós, amb un extrem sentit de la realitat i les faves comptades, imprevisible, arrauxat i trencador. L’any 1979 fundà el Taller de Músics a través del qual, al llarg d’aquests anys, ha modificat substancialment l’activitat jazzística i flamenca a la península ibèrica.
I com que mai sembla tenir-ne prou, en el 2005 va decidir llençar-se sense
emmascaraments al món de les arts escènico-musicals amb l’enregistrament d’Home das Bubas, una inclassificable i densa variant d'spoken word, la dels altres andalusos, la dels mestissos catalans. Conjuntament amb alguns dels membres que han creat l’associació Altres Andalusos ha escrit un llibre manifest, clar i evident dels perquès d’aquesta iniciativa: Els altres andalusos. La qüestió nacional de Catalunya (Editorial L'Esfera dels llibres, 2006).
L’any 2007 impulsa i participa d’una nova plataforma, X.net (abans eXgae), per tal de contrarestar l’ona expansiva de l’ultra poderosa SGAE.
A mitjans de 2008 participa en l’elaboració d’un treball de recerca que, l’any 2009 i sota et títol Fabricar l’immigrant (Pagès editors), es convertirà en el segon llibre de l’associació Altres Andalusos.

L’any 2010 apareix en escena un provocador assaig, escrit aquest cop en solitari, sobre percepcions, anècdotes i intuïcions al voltant de les complexitats i contradiccions de les identitats a Catalunya, amb un títol prou eloqüent: Catalunya serà impura o no serà (Editorial Pòrtic).
És, a més, coautor d'altres dos assaigs: Generació Barcelona (Editorial La Magrana, 2011) i Per què volem un Estat propi? (Pagès editors, 2012).
L’any 2014 es presenta a la 63ena edició del Premi Planeta amb la novel·la La vida no regalada de Lorenzo Almendro. Una edició en la que van concórrer 453 obres, de les quals deu assolien la condició de finalista, entre elles la de Lluís Cabrera. Una vegada desvetllades les deliberacions del jurat, el passat 15 d’octubre La vida no regalada deLorenzo Almendro quedava en cinquena posició.

El lliurament tindrá lloc el 27 de novembre a les 19,30 hores
a la sala Josep Ma. de Sagarra, 4a. planta, de l'Ateneu Barcelonès.
La glossa anirà a càrrec Valentí Goméz i Oliver

    
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2