Dissabte, 28 de gener de 2023Castellano  


Luis Eduardo Aute inaugurarà les XIV Jornades Poètiques, el maridatge entre sexe i poesia centrarà les jornades el 14 i 15 de desembre
Matías Néspolo1/12/2015


Des de l'escandalós ''Sonnet du Trou du Cul'' escrit a quatre mans per Verlaine i Rimbaud –per no remuntar-nos fins als ja transgressors poemes sàfics– que el sexe sense vels ni eufemismes ocupa un lloc insoslayable en la poesia moderna. No obstant això el merament explícit semblés enemic de tota poètica, però la sexualitat sense ambages, no ja l'erotisme, la sensualitat o el desig presents en la lírica des de sempre, ha conquistat un terreny en les formes poètiques les bogues de les quals són fins i tot més difusos que, per exemple, el de les arts visuals.

Quins són els paràmetres dins dels quals s'actualitza el sexe en la poesia, segons les diverses tradicions? Funciona per ventura la pornografia com una frontera poètica? Es pot parlar de retòriques de la sexualitat en la producció lírica de les últimes dècades? ¿Té encara el sexual en la poesia i en la literatura en general una càrrega inherent de transgressió o desafiament a les convencions socials, ideològiques o culturals? ¿Cal parlar d'avanç o reculada en el tracte poètic del sexual en els últims temps? I quin pes tenen en tot caso la saludable emergència de les anomenades minories, els diversos canvis de rols o la presència de la violència de gènere?

Aquestes són només algunes preguntes o qüestions que entraran en joc en les XIV Jornades Poètiques de l'ACEC sota el lema de Poesia/Sexe/Poesia, que se celebraran el 14 i 15 de desembre proper a l'Aula Josep Maria de Sagarra de l'Ateneu Barcelonès. Si en anteriors edicions el maridatge temàtic va recaure en la filosofia o el periodisme, ara és la sexualitat en tot el seu espectre el clar en el bosc des del qual reflexionar sobre el quefer poètic. I el cartell de l'edició 2015 ja té assegurat uns quants noms de luxe, perquè qui dictarà la conferència inaugural el dia 14 serà el polifacètic cantautor, poeta, pintor, director de cinema i un llarg etcètera Luis Eduardo Aute, després de l'obertura oficiosa de les jornades a càrrec del president de la Junta Directiva de l'Associació, Miquel de Palol.

La reflexió i el debat l'endemà estan garantits amb una tríada d'especialistes en la matèria que donarà que parlar. La sexóloga Valérie Tasso, l'escriptora Roser Amills i el poeta, traductor i crític literari Eduardo Moga participaran en la taula rodona ''Sexe i poesia. Modalitats de l'explícit'', coordinada per Matías Néspolo. Però no acaba aquí la cosa perquè la nòmina de poetes programats per als recitals poètics d'ambdues jornades no es queda curta. Lluís Urpinell, Anna Gual i Concha García elevaran la temperatura amb els seus versos el dia 14 d'unes ja de per si mateix calentes jornades, amb la presentació de Jaume C. Pons Alorda. I el propi faran Maria Sevilla i Unai Velasco l'endemà amb la presentació de Maria Cinta Montagut.   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2