Dilluns, 4 de març de 2024Castellano  


2017 centenari de Gloria Fuertes. Les novetats editorials per l'any 2017
acec30/12/2016(Foto:fgf)
 

Ella es definia com a 'autodidacta i poèticament desescolaritzada', però va atreure milions de nens cap a l'art de rimar versos. Era Gloria Fuertes, la del 'Gato Garabato', i si no s'hagués marxat en 1998, aquest 2017 compliria cent anys. Afortunadament, el seu llegat no ha caigut en l'oblit i, a més dels adults que guarden les seves estrofes en la memòria, algunes editorials s'han proposat rescatar els seus poemes. Ho farà Reservoir Books amb la publicació de Me crece la barba i ho farà també Blackie Books amb El libro de Gloria Fuertes. I gens millor per tancar aquest paràgraf que els mateixos versos de Fuertes: ‘Los pájaros no tienen dientes,/con el pico se apañan./Los pájaros pescan peces/sin red ni caña (…)’.

Al contrari que l'any passat, en el qual es va recordar la figura de grans escriptors com Miguel de Cervantes o Ramon Llull, en 2007 no hi haurà moltes efemèrides per celebrar, però això no implica que no disfrutem d'obres de gran qualitat. De fet, atenent únicament als escriptors catalans, o residents a Catalunya, aquest primer trimestre tindrem  la nova novel·la de Javier Cercas, El monarca de las sombras (Literatura Random House), en la qual l'escriptor arrelat a Girona explica la història d'un familiar que va morir en la Batalla de l'Ebre. També reapareixeran Carme Riera amb Las últimas palabras (Alfaguara), en la qual narra la vida de l'arxiduc Luis Salvador d'Àustria, un membre de la dinastia imperial d'Habsburg la vida de la qual va quedar per sempre lligada a les Illes Balears, i Jaume Cabré amb el conjunt de relats Quan arriba la penombra/Cuando llega la penunbra (Proa/Destino), obra amb la qual trencarà sis anys de silenci.

Per la seva banda, Rodrigo Fresán ens parlarà dels somnis que assalten als escriptors en La parte soñada (Literatura Random House), Sergio Vila-Sanjuán ens presentarà en El informe Casabona a un periodista que inaugura una sèrie de novel·les de les quals anirem tenint notícia al llarg dels anys, i Rafel Nadal ens donarà una lliçó moral amb La senyora Stendhal (Columna). També estrenaran portada escriptors una mica més joves però igual de solvents, com Gabi Martínez amb Las defensas (Seix Barral), una radiografia sobre la societat contemporània amb un metge com a protagonista, Álvaro Colomer amb Aunque que caminen por el valle de la muerte (Literatura Random House), una novel·la inspirada en fets reals esdevinguts durant la invasió de l'Iraq, i Gonzalo Torné amb Años felices (Anagrama), història de quatre amics ambientada a Nova York.

Altres autors als quals caldrà parar esment són Silvia Soler, que publica Els vells amics/Los viejos amigos (Columna/Destino); Elisabet Riera, que reapareix amb Luz/Llum (Sisè Pis/L'Altra Editorial); Xavier Bosch, que ens entretindrà amb Nosaltres dos (Columna); i Cristina Morató, que ens explicarà la vida de la ballarina i viatgera Lola Montes en Divina Lola (Plaza & Janés). Així doncs, un any més amb bons llibres.   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2