Divendres, 27 de gener de 2023Castellano  


L’ús de les obres orfes, a debat
1/6/2011


La Comissió Europea (CE) va publicar el passat 24 de maig una proposta de Directiva per a regular alguns usos de les obres orfes (aquelles que estan protegides pels drets d’autor, però de les quals no se’n pot localitzar o identificar el titular) que hagin estat publicades o divulgades per primera vegada en un estat membre de la Unió Europea. Així ho explica el butlletí electrònic de CEDRO (CEDRO Informa número 86), que afegeix que l’objectiu principal de la proposta és la creació de normes comuns que facin possible la digitalització i utilització en línia a nivell comunitari d’aquest tipus d’obres en biblioteques, centres d’ensenyament, museus, arxius i organismes públics de radiodifusió.

Entre d’altres coses, es preveu la necessitat d’una recerca diligent del titular per part de la institució que vulgui utilitzar-les. Els resultats de la recerca s’incorporaran a una base de dades d’obres orfes accessible en tot el territori de la Unió Europea. A partir d’aquest moment, les institucions interessades podran utilitzar les obres concretes sense pagar cap remuneració.

La CE preveu aprovar aquesta norma el 2012. CEDRO, que està estudiant les implicacions d’aquesta proposta, ja va presentar al Govern espanyol fa prop de dos anys un sistema de regulació de les obres orfes amb mecanismes que permetin el seu ús legal en qualsevol àmbit. Per la seva banda, IFRRO va fer pública l’any 2010 la seva posició sobre aquesta qüestió.


   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2