Dijous, 2 de febrer de 2023Castellano  


L’advocat Mario Sepúlveda creu que la reforma del cànon "perjudicarà els autors i els ciutadans"
18/12/2012(Foto:Carme Esteve i Pla)
 

L’advocat Mario Sepúlveda, assessor de l’ACEC i especialitzat en drets d’autor, proposa un canvi de model fixant-se en Europa davant la supressió de la compensació de dret de reprografia, certificada la setmana passada pel govern espanyol. Sepúlveda troba “aberrant” que la futura compensació per còpia privada s’inclogui en els pressupostos generals de l’Estat, perquè “allunya encara més la relació entre l’usuari de la còpia privada i l’autor –que és la gran crítica que rebia el sistema anterior– i, sobretot, perquè viola les directives europees en trencar el principi d’una remuneració justa per exercir una excepció –la còpia privada– al dret que té tot autor sobre la reproducció de la seva obra”.

Per això, davant d’aquesta nova situació, l’advocat entèn que “els més perjudicats seran els col·lectius d’autors, que rebran menys diners per la reproducció de les seves obres, i el conjunt dels ciutadans, que hauran d’abonar el que fins ara pagaven les empreses fabricants d’aparells tecnològics”.

Sepúlveda és partidari de reformular el marc legal espanyol per aconseguir que prevaleixi el principi d’autorregulació de les parts en conflicte. Això permetria, segons la seva visió, que la Llei “pugui adaptar-se als canvis socials d’un país amb més rapidesa i flexibilitat”. L’exemple més clar és el que ha passat amb la Llei de la Propietat Intel·lectual, aprovada el 1987, que només s’ha actualitzat parcialment per imperatiu d’algunes directives europees i, per tant, “és totalment aliena a Internet i altres innovacions de tipus tecnològic”.

Per corregir aquesta deficiència històrica, Mario Sepúlveda aposta per reformar l’esmentada llei a partir de tres aspectes claus: “adaptar-la en la seva totalitat al nou entorn digital, dotar d’eficàcia jurídica els acords obtinguts per les societats d’autors, editors i productors, i instaurar procediments judicials eficaços que permetin reduir els costos i el temps d’accés a la justícia, per afavorir els autors que vulguin defensar els seus drets”.   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2