www.acec-web.org
números publicats
hemeroteca
El butlletí de l'ACEC
inici >

< suBscriu-te

versión en castellano >
 

núm. 23  /  19 de setembre de 2008

 

S
U
M
A
R
I

Diàriament, l'ACEC envia per correu electrònic els Titular(e)s Digital(e)s als associats inscrits, amb l'última informació de l'agenda d'activitats i enllaços a notícies culturals, especialment de temàtica literària, aparegudes als principals mitjans de comunicació nacionals i internacionals.
subscriure-s'hi>

Tot a punt per a les VIII Jornades Poètiques de l'ACEC

Les Jornades Poètiques de l’ACEC, que se celebraran entre el 6 i el 9 d’octubre, esdevindran un dels punts centrals de l’activitat cultural de la ciutat i una cita imprescindible per als amants de la poesia.

El certamen, que enguany compleix la seva vuitena edició, segueix la filosofia originària de “combinar conferències de grans poetes amb la lectura d’obres poètiques, sempre en un context de seriositat”, tal i com explica José María Micó, que forma part de la Comissió organitzadora, juntament amb David Castillo, José Luís Giménez-Frontín, Miquel de Palol i Jordi Virallonga. Els temes monogràfics de les ponències, “Poesia i música”, per una banda –que a més de les intervencions anunciades de Ramón Andrés i Suso de Toro, comptarà també amb la participació de Ferran Sáez–  i “Els poetes i l’imaginari col·lectiu”, per una altra, permeten “aquesta combinació de poetes com a ponents i com a autors que llegeixen la seva pròpia obra”, comenta Micó, que qualifica els dos eixos com a “realment suggestius”.

Un altre tret que caracteritza aquestes sessions poètiques és que “són, sobretot, jornades de difusió dels qui es dediquen a la poesia”. Així, Micó recorda que cada any dediquen un espai a editors de revistes i publicacions poètiques. Enguany, el 7 d’octubre, es presentaran les edicions de Pre-textos, “una de les editorials que publica la millor poesia en espanyol”, opina Micó.

L’organització, a més de destacar el potent cartell d’aquestes jornades, que comptaran amb una destacada representació de poetes que reflexionaran sobre la poesia, també ressalta la cabuda que es dóna a “tot allò que passa, tecnològicament parlant, per a difondre la poesia”. Per això, el 8 d’octubre, José Ángel Cilleruelo parlarà sobre “La poesia a la blogosfera”.

La conferència inaugural (6 d’octubre) anirà a càrrec de Francisco Brines, poeta del “Grup dels anys 50”, que ha rebut els més destacats reconeixements, entre ells, el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles, el Nacional de la Crítica i el Nacional de Poesia. Autor de referència, amb obres com Palabras a la oscuridad, El otoño de las rosas i La última costa, Brines farà una reflexió sobre la concepció de la poesia i un balanç de la seva trajectòria poètica.

En les quatre jornades que dura el certamen, que se celebrarà a la sala Josep Maria de Sagarra de l’Ateneu Barcelonès, diferents poetes llegiran els seus textos, tan en llengua catalana i castellana, com en altres llengües peninsulars, seguint l’esquema de tots els anys.

Trets biogràfics dels participants en les VIII Jornades Poètiques

María Victoria Atencia   Vinyet Panyella
Francisco Brines   Gabriel Planella
David Castillo   Raimon
José Ángel Cilleruelo   Manuel Rivas
Antonio Colinas   Pere Rovira
Teresa Colom   Ferran Sáez
Edgardo Dobry   Cèlia Sànchez-Mústich
Rodolfo Häsler   Felipe Sérvulo
Joaquim Horta   Osías Stutman
Chantal Maillard   Suso de Toro
Juan Antonio Masoliver Ródenas   Gustavo Vega
   

Consulteu el programa a El Quinzenal número 21

AGENDA D'ACTIVITATS

'Maniobras diversas' >

Presentació del llibre d'Andrés González Castro, Premi Miguel Hernández per a menors de 35 anys, a càrrec de José Ángel Cilleruelo i Andrés González. Dilluns, 22 de setembre de 2008, a les 19.30 hores, a l'Aula dels Escriptors de l'Ateneu Barcelonès.

'Poesia completa de Joan Salvat-Papasseit' >

Presentació del llibre editat i traduït per Jordi Virallonga, a càrrec de Jordi Llavina, José Ramón Ortega, Jaume Subirana i Jordi Virallonga. Dilluns, 29 de setembre de 2008, a les 19.30 hores, a l'Aula dels Escriptors de l'Ateneu Barcelonès.

VIII Jornades Poètiques de l'ACEC >

Presentació de les Jornades, a càrrec de Montserrat Conill, presidenta de l'ACEC. Dilluns, 6 d'octubre de 2008, a les 19 hores, a l'Aula Josep Maria de Sagarra de l'Ateneu Barcelonès.

VIII Jornades Poètiques de l'ACEC >

Conferència inaugural, a càrrec de Francisco Brines. Dilluns, 6 d'octubre de 2008, a les 19.30 hores, a l'Aula Josep Maria de Sagarra de l'Ateneu Barcelonès.

VIII Jornades Poètiques de l'ACEC >

Lectura de poemes: Francisco Brines, David Castillo, Cèlia Sànchez-Mústich i Osías Stutman. Dilluns, 6 d'octubre de 2008, a les 20.15 hores, a l'Aula Josep Maria de Sagarra de l'Ateneu Barcelonès.

VIII Jornades Poètiques de l'ACEC >

Presentació de les edicions poètiques de Pre-textos, a càrrec de Manuel Borràs. Dimarts, 7 d'octubre de 2008, a les 18.30 hores, a l'Aula Josep Maria de Sagarra de l'Ateneu Barcelonès.

VIII Jornades Poètiques de l'ACEC >

Poesia i música. Ponències de Ramón Andrés, Suso de Toro i Ferran Sáez. Dimarts, 7 d'octubre de 2008, a les 19 hores, a l'Aula Josep Maria de Sagarra de l'Ateneu Barcelonès.

VIII Jornades Poètiques de l'ACEC >

Lectura de poemes: Edgardo Dobry, Vinyet Panyella, Raimon i Felipe Sérvulo. Dimarts, 7 d'octubre de 2008, a les 20.15 hores, a l'Aula Josep Maria de Sagarra de l'Ateneu Barcelonès.

VIII Jornades Poètiques de l'ACEC >

Poesia a la blogosfera, a càrrec de José Ángel Cilleruelo. Dimecres, 8 d'octubre de 2008, a les 18.30 hores, a l'Aula Josep Maria de Sagarra de l'Ateneu Barcelonès.

VIII Jornades Poètiques de l'ACEC >

Els poetes i l'imaginari col·lectiu. Ponències de Rodolfo Häsler i Juan Antonio Masoliver Ródenas. Dimecres, 8 d'octubre de 2008, a les 19 hores, a l'Aula Josep Maria de Sagarra de l'Ateneu Barcelonès.

VIII Jornades Poètiques de l'ACEC >

Lectura de poemes: Teresa Colom, Juan Antonio Masoliver Ródenas, Gabriel Planella i Gustavo Vegga. Dimecres, 8 d'octubre de 2008, a les 20.15 hores, a l'Aula Josep Maria de Sagarra de l'Ateneu Barcelonès.

VIII Jornades Poètiques de l'ACEC >

Presentació del número 30 de Cuadernos de Estudio y Cultura. Dijous, 9 d'octubre de 2008, a les 19.30 hores, a l'Aula Josep Maria de Sagarra de l'Ateneu Barcelonès.

VIII Jornades Poètiques de l'ACEC >

Lectura de poemes: María Victoria Atencia, Antonio Colinas, Joaquim Horta, Chantal Maillard, Manuel Rivas i Pere Rovira. Dijous, 9 d'octubre de 2008, a les 20 hores, a l'Aula Josep Maria de Sagarra de l'Ateneu Barcelonès.

consulti properes activitats

al sumari
 
 

L’ACEC edita un nou volum de ‘Cuadernos de Estudio y Cultura’
dedicat a Eugenio Trías

El monogràfic, el número 29 de la col·lecció, recull les ponències de l’acte d’homenatge que l’Associació va retre al filòsof el passat 5 de juny 

 

L’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya (ACEC) ha editat el número 29 de Cuadernos de Estudio y Cultura, que conté un recull de les ponències que diferents autors van dedicar al filòsof Eugenio Trías durant l’acte d’homenatge que li va retre l’Associació, el passat 5 de juny, al Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Aquesta publicació conté els parlaments dels cinc convidats d’excepció que van glossar les diverses vessants de l’obra i la trajectòria professional de Trías: Xavier Antich, Ana Maria Moix, José Antonio Rodríguez Tous, Andrés Sánchez Pascual i Amador Vega. A més, el filòsof ha enriquit l’edició amb la cesssió d’un text inèdit en la línia de les seves últimes reflexions sobre l’encarnació del pensament en la música, tal i com s’exposa en la introducció de la publicació.

El volum Eugenio Trías. Homenatge es completa amb la biografia i la bibliografia de l’autor i algunes fotografies de l’acte del passat 5 de juny.

Sumari número 29 de Cuadernos de Estudio y Cultura

Consulteu tots els números publicats

al sumari
 
 

Últims dies per a presentar les obres al XI Premi de Traducció Ángel Crespo

El proper dimarts, 23 de setembre de 2008, acaba el termini per presentar les obres que optaran al XI Premi de Traducció Ángel Cespo, convocat per l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya (ACEC), el Centro Español de Derechos Reprográficos (CEDRO) i el Gremi d’Editors de Catalunya.

Enguany, en ser any parell, podrà optar al guardó, dotat amb 12.000 euros, la traducció al castellà d’una obra literària, ja sigui de poesia, narrativa o teatre –els anys senars, la traducció ha de ser d’una obra d’assaig, de pensament o de caràcter cientificotècnic– que ha d’haver estat publicada a Catalunya entre l’1 de gener de 2006 i el 31 de desembre de 2007. La seva llengua d’origen pot ser qualsevol de les llengües modernes europees, a més del llatí i del grec clàssic. Per optar al premi, cal presentar dos exemplars de les traduccions, juntament amb l’original corresponent, a la Secretaria de l’ACEC (carrer de Canuda, 6, 5è pis, de l’Ateneu Barcelonès), adreçades al Secretari del Jurat del XI Premi de Traducció Ángel Crespo.

La resolució del jurat es farà pública durant la primera quinzena del mes de novembre de 2008.

El premi, que ret homenatge a la figura del gran traductor, poeta i humanista Ángel Crespo (Ciudad Real, 1926 – Barcelona, 1995), està reconegut com un dels certàmens més prestigiosos del món de la traducció a Espanya per l’alt nivell cada any de les obres candidates.

L'any 2007 el X Premi de Traducció Ángel Crespo va obtenir-lo Bozena Zaboklicka i Francesc Miravitlles per la seva traducció Diario (1953-1969), de Witold Gombrowicz, publicada per l'Editorial Seix Barral de Barcelona. Han estat reconeguts també amb aquest guardó Carlos Vitale (2006), Olivia de Miguel (2005), Adan Kovacsics (2004), Anne-Hélène Suárez-Girard (2003), Javier Albiñana Serain (2002), Juan Luis Vermal (2001), Carmen Martín Gaite (2000), Andrés Sánchez Pascual (1999) i Carlos Manzano (1998).

Consulteu les bases

al sumari
 
 

Montserrat Conill reflexiona sobre el paper que tenen les associacions
d’autors a CEDRO

La presidenta de l’ACEC felicita el 20è aniversari del Centro Español de Derechos Reprográficos amb un article al seu butlletí número 65

La presidenta de l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya, Montserrat Conill, publica un article en el Boletín Informativo de CEDRO número 65, que commemora el seu 20è aniversari, en el qual explica la importància de les associacions d’autors en l’entitat que gestiona col·lectivament els drets de propietat intel·lectual dels autors i editors.

Conill remarca que les vuit associacions representades a CEDRO, entre elles l’ACEC, tenen com a objectiu primordial i comú la defensa de la propietat intel·lectual i la protecció dels drets morals i patrimonials dels seus respectius associats. Aquestes entitats d’autors, explica Conill, “representen als creadors a la Junta Directiva de CEDRO i participen, juntament amb els editors, en el govern de l’entitat, determinant unes línies d’actuació que són les que du a la pràctica la direcció general”. La presidenta també parla de la tasca de les associacions de “vertebrar la relació de CEDRO amb els seus socis autors –escriptors, traductors i periodistes en xarxa– que es canalitza a través de les nostres associacions”. En aquest sentit, ressalta la col·laboració que mantenen amb CEDRO “en el desenvolupament de la seva funció social” i destaca algunes de les tasques d’algunes associacions, com ara la de sol·licitar la concessió d’una ajuda o servei assistencial en cas de necessitat.

Conill lloa en el seu article la feina que du a terme CEDRO en “l’exigència de respecte que mereixen els drets d’autor” i diu que “les associacions d’autors actuen com a caixes de ressonància de CEDRO”, que ajuda a “extirpar, o almenys a debilitar, l’absurda però arrelada noció de que els escriptors, els traductors i en general tots els qui treballen en el món de les lletres ho fan en forma d’ocupació ornamental i sense el propòsit de guanyar-se la vida”. Per tot, la presidenta de l’ACEC agraeix “la iniciativa d’un petit grup d’editors que va donar origen a l’esplèndid CEDRO que ens aixopluga avui”.

Llegiu l’article sencer

al sumari
   
   

Creada una eina per protegir els drets d’autor a Internet

L’ACAP és un programa que informa als cercadors d’Internet dels termes sota els quals està protegit un contingut

 

Qualsevol contingut pertany al seu creador des del mateix moment de la seva creació. La Llei de Propietat Intel·lectual protegeix d’aquesta manera els autors i els reconeix els seus drets, però aquests drets s’han vist perjudicats amb l’aparició de les noves tecnologies i, sobretot amb l’aparició d’Internet, per la dificultat que suposa el control de l’ús de qualsevol contingut sense el consentiment del seu autor. Per tal de protegir els drets d’autor dels continguts digitals que arriben als cercadors d’Internet, la indústria editorial, encapçalada, entre d’altres, per la Unió Internacional d’Editors, ha desenvolupat un Protocol Automatitzat d’Accés als Continguts (ACAP, per les sigles en anglès: Automated Content Access Protocol), que ara ja està disponible per a les editorials o els difusors de continguts que el vulguin fer servir.

Però, què és l’ACAP? És una mena de programa obert que permet als generadors online incloure un codi que informa automàticament als cercadors d’Internet, com Google o Yahoo, dels termes sota els quals es pot utilitzar aquests continguts. D’aquesta manera, els anomenats motors de recerca poden saber si el contingut que pretenen mostrar a l’usuari (obtingut a través del rastreig de les pàgines web) està protegit amb drets d’autor o si el poden difondre lliurament.

Més de 400 webs d’editorials de 40 països d’arreu del món ja utilitzen la primera versió de l’ACAP, però l’èxit d’aquest protocol dependrà de que el reconeguin els cercadors de continguts d’Internet més importants i que les editorials i les empreses difusores de continguts online l’implantin i elaborin els seus continguts d’acord amb aquest estàndard.


 
al sumari
   
 

 

ACEC - Canuda, 6, 5è, 08002 Barcelona
Tel. 93 318 87 48 - Fax 93 302 78 18
secretaria: secretaria@acec-web.org
redacció: redaccio@hydramedia.info